Advertisement

“BigTech olarak adlandırılan teknoloji sektörünün en büyük beş şirketi yani Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft (GAFAM) son 10 yılda finansal teknolojiler (FinTech) alanında oldukça güçlü ve kararlı adımlar atmaya başladı” diyerek başladığım yazı dizisinde sırada Microsoft var.

FinTech kavramının bile olmadığı bir dönemde, 1994 yılında, “Bankacılık gereklidir, bankalar değil” diyen Bill Gates’in sözü ile her fırsatta anılan Microsoft, bu öngörüyü fırsata çevirerek finans sektörüne girmek yerine, teknoloji iş ortağı olmak yolundan hiç sapmadı.

Bankaların değişmesi gereğini çok net bir şekilde ifade eden Bill Gates’in bu cümleye çok büyük bir anlam yüklediği son on yılda yaşanan değişimler sonrası daha da iyi anlaşılıyor.

Yaklaşık 30 sene önce yapılan bu yorumun her ortaya atıldığında birçok bankacıyı rahatsız ettiğini ve güçlü karşı argümanlarla savunmaya geçildiğini biliyoruz. Ancak bugün gelinen aşamada Bill Gates’in bankacılık sektörüne muhteşem bir katkı / uyarı yaptığını kabul etmek gerek.

GAFAM üyeleri arasında yeni girişimlere en çok yatırım yapan şirketlerin arasında Microsoft geliyor. Birçok farklı alanda faaliyet gösteren bu şirketlere yatırım yaparken kendi şirket ekosistemini büyütüp, bu şirketlerin ürünlerini kendi ürünlerini geliştirmek amacıyla kullanmayı tercih ediyor. Yani hiçbir zaman yeni sektörlere ve iş kollarına girmek, yeni iş modelleri ve gelir kalemleri yaratmak için odaklanmıyor. Bu tespit FinTech alanında da geçerli. Bazı cılız adımlar dışında diğer GAFAM üyeleri gibi güçlü FinTech adımları görmüyoruz.

Microsoft’un finansal sektör için başlatılan Azure bulut çözümü dünya genelinde Bankalar ve Fintech’ler tarafından büyük ilgi görüyor. Microsoft küresel FinTech stratejisinin şimdilik temel bankacılık sistemlerini modernize etmek ve maliyetleri azaltmak, operasyonel verimlilik oluşturmak üzerine odaklandığını söyleyebiliriz. Ayrıca, finans sektörüne yönelik konularda çalışan en büyük Microsoft iş ortağının ülkemizde olduğunu, 15 ülkede 1000’den fazla çalışanı ile İstanbul merkezli yazılım şirketimiz Veripark ‘ın istikrarlı başarısından bahsetmeden geçmeyelim.

Microsoft – Fintech konusuna girmişken Bill & Melinda Gates Vakfı’nın Afrika’daki Fintech çabalarından bahsetmemek olmaz. Vakıf uzun zamandır Afrika kıtasında finansal kapsayıcılığın gelişmesi konusunda projelere büyük bütçeler ayırıyor. Bu çabaları ile kıtanın kaderini değiştirmiş ve dezavantajlı kesimlerin finansal araçları erişimini sağlayarak Fintech ekosistemini de canlandırmış oluyor.

Sözün özü; GAFAM üyeleri arasında en köklü ve odaklı BigTech şirketi olan Microsoft, finans sektöründeki ihtiyaçları erken keşfeden olmasına rağmen kendine özel FinTech fırsatları yaratmak yerine finans sektörü için güçlü ve güvenilir iş ortağı olmayı seçmiş