Advertisement

2022 yılını geride bırakıp 2023’e bakarken yaşadığımız gelişmeleri ve bu gelişmelerin önümüzdeki seneye yansımalarını gözlemlemek önemli. 2022 yılında, pandemi sonrası dönemin rahatlaması ile girişimcilikte ve yatırımlarda da rahatlamalar gördük.

2022’de dijital banka kuruluşları hayatımıza girmeye başladı, beş ayrı kurum dijital banka lisansı için başvuru yaptı. Servis bankacılığı konusu daha da olgunlaştı, 2023’te daha net gelişmeler göreceğiz.

Açık bankacılık ile ilgili somut adımlar atıldı ve düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda 3 banka birbirleri arasında hesapları paylaştılar. Bu benim için de çok ilginç bir deneyim oldu. A bankasının mobil uygulamasında B ve C bankalarındaki hesaplarımı ve işlemlerimi gördüm. Daha da önemlisi bir banka kendi uygulaması içinde diğer bankanın logosunu ve rengini gösterdi. Yıllardır konuştuğumuz değişim artık gerçek oldu, açık bankacılık ete kemiğe büründü. Henüz 3 banka ile başladı, ama muhtemelen seneyi bitirdiğimizde tüm bankaların ve e-para, ödeme şirketlerinin katıldığı bir hal alacak. Artık herhangi bir finans uygulamamızdan tüm diğer hesaplarımızı ve işlemlerimizi görürken, ödemeler de yapabileceğiz.

Önemli gördüğüm bir değişim bankaların teknoloji yatırımlarının hızlanması oldu. Yıl içinde gelen birçok düzenlemeye son sürat uyum gösteren bankalar, yeni dijital ürün ve servislerini de pazara sunmaya devam etti. Yıl içinde duyduğumuz yeni markalar, iş modelleri ve fintek iştirakleri, yatırımları bunun en somut göstergesi oldu.

Bütün bu gelişmelerle beraber iki önemli eğilimi vurgulamak istedim.

Bankalaşan markalar

Geçen yılın ikinci önemli değişimi dev markaların finansal hizmetlere olan ilgisiydi. Perakende, havayolu, telekom, enerji ve sağlık sektöründen markaların bankalaştığı, finans sektörüne hızlı girişlerini gördüğümüz bir yıl oldu. Dev markalar dijital kanallarının içine dijital cüzdan servisleri, kart teklifleri, fatura ödeme, para transferleri ve yatırım teklifleri gibi en temel finansal hizmetleri eklemeye başladı.

Markalaşan bankalar

Dijital pazaryerleri, e-ticaret, anlık perakende bu kadar hızlı büyüme gösterince bankacılık sektörünün tepkisi ise bu değişimin gerisinde durmamak ve perakende markalar yaratmak oldu. Bazı bankalar mevcut uygulamalarını perakende hizmetlerle zenginleştirirken, bazı bankalar marka olmak, dijital ticaretin göbeğinde olmak için cesur adımlar attı.

Tüm bu değişim ve eğilimlerin özünde dijital müşteriye sahip olma güdüsü var. Dijital müşteri çok kıymetli, çünkü hepimiz bir tek müşteri olsak da çalıştığımız her dijital kurum için birden fazla değerimiz var. Dolayısıyla dijital müşteriye sahip olma rekabetinin 2022’de en üst seviyeye çıktığını gördük. Bu rekabet gelecekte daha da artacaktır, zira gördüklerimiz henüz ilk adımlardı.

2022’de başka neler oldu?

- Anlık ödemelerimiz “FAST” üzerinden arttı, TR Karekod ile ödemeler başladı.

- CBDC (Merkez Bankası Dijital Parası) ile ilgili ilk açıklamalar geldi.

- SuperApp lerle ilgili birçok yeni proje duyduk. 2023’te gelecek projelere kilitlendik.

Sözün özü, dijital müşteriye sahip olma çabaları 2022’ye damga vurdu diyebiliriz.