Advertisement

Son dönemde giderek daha fazla konuşulan açık bankacılık, kullanıcılara finansal verilerini yeni finansal hizmet deneyimlerine erişmek için paylaşma yeteneği kazandırıyor. Dünyada görülen birçok örnekten sonra ülkemizde de banka ve e-para kuruluşlarının açık bankacılık uygulama örneklerini bir bir deneyimlemeye başladığımız bu günlerde açık bankacılık adına göreceğimiz yeni iş modellerinin henüz çok başında olduğumuzu düşünüyorum.

Şöyle ki, eskiden bir krediye uygunluğunuzu kanıtlamak için gereken tüm dökümanlar ve sunmanız gereken tüm belgeler günümüzde yerini tüm verilerinizi bir dokunuş ile onaylayarak paylaştığınız bir kolaylığa bırakıyor.

Süper uygulamalar ise akıllı telefonlarımızı daha etkin bir şekilde kullanabildiğimiz ve kullanıcılara birçok farklı ürün ve hizmeti bir arada, kesintisiz ve entegre bir deneyim halinde sunmayı hedefleyen ekosistemi sağlıyor. Bir süper uygulama aslında tüketicilere tek bir uygulama içinde yaşam tarzları ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş, birbiri ile entegre ve etkileşimli eksiksiz bir hizmet ekosistemi sunan bir şemsiye görevi görüyor. Bu kavramın temel amacı, kullanıcıların farklı uygulamalar arasında geçiş yapmalarına gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayarak daha verimli bir deneyim sunmak.

İşte tam bu nedenle “açık bankacılık” ve “süper uygulamaların” daha büyük bir değişimin çatısı olacak açık finans geleceği için temel parçalar olacağını düşünüyorum. Açık bankacılık, süper uygulamaların birden fazla kaynaktan finansal veri çekmesine ve son kullanıcının ihtiyaç ve isteklerine hitap eden ürün ve hizmetler tasarlamasına olanak tanıyan temel teknolojiler olarak görev alacaktır.

Günümüzde "süper uygulamalar" dünyanın çoğu bölgesinde sadece yaygın olmakla kalmıyor, aynı zamanda gelişmeye devam ediyor ve milyarlarca insanın günlük yaşamları için vazgeçilmez olduklarını kanıtlıyorlar. Finansal hizmetlerin süper uygulamalara entegre edilmesi, kişilerin sıklıkla karşılaştığı geleneksel finansal tekliflere erişim eksikliğiyle ilgili birçok sorunu hafifletiyor.

Süper uygulamaların finansal bileşenine gelince; açık bankacılık, dijital platformların "müşteri verilerinden yararlanmasına ve onlar için gerçekten kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmasına" yardımcı olacak bir ekosistem yaratıyor. Açık bankacılığı kullanan süper uygulamalar, müşterilerin uygulamadan ayrılmak zorunda kalmadan ödeme yapma, hesap bakiyelerini kontrol etme, son işlemleri izleme ve uygulamanın dijital cüzdanından diğer geleneksel bankacılık işlemlerini gerçekleştirme gibi çeşitli görevleri yerine getirmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca yapay zeka ve makine öğrenimi müşteri istek ve ihtiyaçlarına daha uygun ürünler oluşturmak için açık bankacılık verilerinden yararlanmanın yanı sıra süper uygulamanın iş ekosisteminde veri paylaşımı ve veriye dayalı karar verme kültürünü teşvik etmeye de yardımcı oluyor.

Tek uygulamada tüm finansal hizmetler…

Genel olarak, açık bankacılık ve süper uygulamalar birbiriyle bağlantılı ve müşteri merkezli bir finansal ortama katkıda bulunuyor. Rekabeti, yeniliği ve finansal katılımı teşvik ederken, bireyleri ve işletmeleri finansal verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları ve daha geniş bir hizmet yelpazesine erişmeleri için güçlendiriyor.

Gelecekte açık finans ve açık verilere yönelik genişleme ile süper uygulamalar, pazara daha hızlı ve daha geniş bir müşteri tabanı sağlama konusunda daha fazla sayıda iş ortağına erişebilecek ve bunlarla bağlantı kurabilecektir.

Sonraki yazılarımda, süper uygulamaların açık veri ile ilişkisine dair detaylı incelemeler yapacağım. Bu bağlamda, süper uygulamalar ve açık veri ekosisteminin birbiriyle olan ilişkisi ile birlikte yenilikçi kullanım senaryolarını tartışacağım. Böylelikle, sizleri açık bankacılık ve süper uygulamaların sunduğu veri odaklı finansal yeniliklere daha yakından tanıklık etmeye davet edeceğim.