Advertisement

Bir önceki yazımda küresel finans merkezlerinden bahsetmiş ve Dubai örneğini vermiştim. Bu yazıda Singapur’a değinmek istiyorum. Ancak bir şeyin altını çizelim. Pandemi ile öyle bir döneme girdik ki artık evden çalışma, uzaktan veya başka bir ülkeden çalışma yeni normal olmaya başladı. Belki de fiziksel olarak bir ülkede bulunmak eskisi kadar önemli olmayacak ve küresel finans merkezi olmak da çok cazip olmayacak. Ama uzaktan çalışsak da yine de bir merkez diğerinden daha önemli olacak. Bunu bir kenara yazalım.

Küresel finansal merkezleri raporunda ilgimi çeken bir bölüm oldu. Ankete katılanlara sorulan, “2-3 sene içinde en çok hangi merkezin öne çıkacağını düşünüyorsunuz” sorusu. Cevapların en başında, daha önce duymadığım bir şehir var, Gujarat. Merkezin adı GIFT City. Hindistan’ın kuzeyinde yer alan bu şehri, bakalım önümüzdeki dönemde daha çok duyacak mıyız? Siz de bir kenara not edin. İkinci sırada ise Stuttgart, üçüncü sırada da Qingdao var.

Geleceği bir kenara bırakıp şimdiye dönelim. Bu aralar hep teknolojiden konuşuyoruz. Nasdaq’daki yükseliş, Apple, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin geleneksel şirketleri açık ara geride bırakması bize de neler yapılması gerektiği konusunda ipucu veriyor. Bir önceki yazımda da biraz değindiğim akıllı şehirler endeksi bu sene ilk defa yayınlandı ve ilk üç sırayı Londra, New York, Singapur aldı.

Detaylı incelemek isterseniz rapora buradan ulaşabilirsiniz.

RAPOR

Bu raporda, teknoloji ve inovasyon geliştirmenin üç ayrı boyutuna bakarak Smart Cities Index derecelendirmeleri ve sıralamaları geliştirilmiş:

-İnovasyon Desteği- inovasyon ve teknoloji endüstrisi için ticari ekosistem tarafından sağlanan destek.

-Yaratıcı Yoğunluk- teknolojinin ve yenilikçi endüstrilerin merkezi ekonomi ile ne ölçüde iç içe olduğu

-Teslim Yeteneği- sahada yapılan işin kalitesi

Ayrıca yine raporda

Rekabetçi alanlara teknoloji de eklenmiş ve dört ana konu başlığı olarak incelenmiş, yasal düzenlemeler, belgelendirme, ödemeler ve kimlik.

İlk yazımda Dubai’den bahsetmiştim bu sefer de Singapur’dan bahsetmek istiyorum. Hem Küresel Finans merkezleri hem de akıllı şehirler endekslerinde üst sıralarda olduğu için ve Asya’nın Dubai’si olarak bilindiği için Singapur’u seçtim.

Singapur’la ilgili bilgiler için TSPB tarafından hazırlanan Uluslararası finans merkezleri raporunu kaynak olarak kullandım. Raporun linki:

RAPOR

“Dünya’da serbest piyasa ekonomisini en geniş kapsamlı uygulayan ülke olan Singapur, özellikle bankacılık düzenlemelerini gevşetmeyi kademeli olarak yaparak iç piyasadaki bankaların gelişimini desteklemiştir. Singapur’un küresel finans merkezi olmasında çok sayıda faktörün etkili olduğu görülmektedir. Bu faktörler arasında en belirleyici olan siyasi otoritenin merkezi bir yaklaşımla proaktif bir şekilde sermaye piyasasını geliştirmek üzere kararlı bir duruşu benimsemesidir. Diğer boyut ise, ABD ve Avrupa piyasaları arasındaki zaman dilimi avantajını para ve sermaye piyasasının tüm alanlarında başarıyla uygulamış olmasıdır. Tezgahüstü döviz işlem hacminde, Londra ve New York’un ardından en yüksek paya sahip olan ülke, doların Asya’ya açıldığı kapıdır. Bunun yanında, vadeli işlemlerde CME ile yapılan bağlantıyla birlikte pozisyonların iki Borsadan da yönetilmesi mümkün olmuştur. Kentin deniz ticareti merkezi geçmişine dayanan finansal hizmetler sektörünün varlığı, ülkenin stratejik jeopolitik konumuyla ilgili olarak, gelişmiş piyasaların kapalı olduğu bir zaman dilimine sahip olması, doğal avantajları destekleyecek sosyo-politik ilişkiler olarak ifade edilebilir. Singapur, hem hukukun üstünlüğü endekslerinde üst sıralarda yer almakta, hem de iş yapma kolaylığı açısından kapsayıcı düzenleme çerçevesiyle birlikte önemli avantajlara sahiptir. Bunun yanında, vergisel teşviklerle birlikte ülke Dünyanın önde gelen yatırım fonu merkezlerinden biri düzeyine erişmiştir.”

Bazen çok kullanılan bir cümledir, “Amerika’yı yeniden keşfetmeyelim”. Ben diyorum ki yeniden keşfedelim. Bazen bir konuda geride kalmak size dezavantaj yerine avantaj getirebilir. Türkiye “deep tech” teknolojiye yatırımı yeniden keşfetsin. Gençleri bu konuda teşvik etsin. Son zamanlarda gerçekten devletin çok önemli desteklerini görüyoruz. Geçmişe bakarak keşke İstanbul çok önemli bir merkez olsaydı demek yerine geleceği nasıl lehimize çevirebiliriz ona bakalım. Pandemi oyunun kuralını değişirdi. Biz de buna göre adımlarımız atalım.