Advertisement

2020 YOLUNDA İSTANBUL…

İstanbul, önceden dört kere kaybettiği olimpiyatları 2013’te alabilecek mi? İşte bu sorunun yanıtı, 7 Eylül’de Arjantin’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) gelecek haberde saklı.

Peki İstanbul ile birlikte 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına talip diğer adaylar Tokyo ile Madrid’in şansı ne kadar?

Olimpiyatlara evsahipliği yapacak şehrin kuşkusuz spor kültürünü, kendi içerisinde en iyi yoğurmuş olmasının yanısıra ekonomik gücünü avantaja çevirebilecek şehir olması da belirleyici kriter olacak.Burada sadece yarışmaların yapılacağı veya sporcuların konaklayacağı tesislerden bahsetmiyorum, ulaşımıyla, altyapısıyla, oyunları izlemeye gelecek milyonlara en iyi hizmeti sağlayabilecek sektörlerin ne kadar hazır olduklarıyla da bir o kadar ilgil.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Olimpiyat Komitesi ve sürece destek veren özel sektör bu kapsamda hummalı bir çalışmanın startını verdi.Turkcell, Sabancı Holding, Koç Grubu, Yıldız Holding, THY, Doğuş Grubu ve Digiturk, olimpiyat bütçesi olan 30milyon Euro’nun yarısını karşılamayı üstlendi.Herbir firmanın 2.5milyon Euro sponsorluk desteği sağlaması gerek Milli Olimpiyat Komitesi’nin gerek ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın üzerinden büyük bir yükü de almış oldu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirme toplantısında Olimpiyat yolunda büyük bir destek alacaklarını belirttiği Ciner Grubu ve Doğan Grubuna’da ayrıca teşekkürü ihmal etmedi.

Koç Grubu adına Ali Koç, olimpiyat adaylığı ile ilgili ‘’Güçlü ülke, güçlü devlet olmak için artık uluslararası sportif başarıların ne kadar önemli olduğu aşikar.Ülke itibarımızın ve markamızın gelişmesi açısından da çok büyük fayda sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul da, olimpiyatların yapıldığı şehre hem kısa vadede hem de uzun vadede çok ciddi katkıları olduğunu belirtti.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise ''Türkiye olimpiyatlara her anlamda hazır.Dünyada 16. büyük ekonomisine sahip ülke olan Türkiye, marka bilinirliğinde 56. sırayı hak etmiyor.Olimpiyat Oyunları Türkiye'nin bilinirliği bakımından da katkı sağlayacak’’ dedi.


Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, olimpiyatlara destek vermek için İstanbul'a 3. havalimanının yapılacağını anımsatarak, ''Olimpiyata gelen kişilerin daha iyi havalimanı bulamayacakları bir yerdeyiz şu anda'' dedi.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, İstanbul 2020 hedefini bir milli görev olarak gördüklerini belirterek, ''Üzerimize düşen sorumluluğu, yerine getirmek için uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.Olimpiyatlara teknolojik alt yapılarıyla da katkı sağlayacakları bilgisini veren Öztürkler, olimpiyat ateşinin el birliği ile İstanbul'a geleceğine inandığını ifade etti.

...

Yukarıda ki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bakanlığın ve komitenin yanısıra firmaların da yüzdeyüz büyük destek verdiği olimpiyat adaylığı için aslında iyi bir rüzgar yakalanmış durumda.

İstanbul’u Tokyo ve Madrid’den daha şanslı kılan özellikler neler diye baktığımızda Avrupa krizle boğuşurken büyüyen bir ekonomiye sahip olması, şirketlerin desteğini arkasına almış olması ve kongre turizmde iyi işlere imza atmış olması geliyor.

Madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak tam anlamı ile çözüm sağlanamamış trafik sorunu, spor kültüründeki eksiklik ilk göze çarpanlar.

Daha önceden Olimpiyatlara evsahipliği yapmış olan Madrid’in dezavantajı, krizle boğuşan ülke ekonomisinin tam anlamı ile belini henüz doğrultamamış olması geliyor.Ancak olimpiyat tecrübesi ve tenisten, futbola birçok dünyaca ünlü sporcuyu yetirştirmiş olması, ülkenin kuvvetli lobisi olduğu ortaya koyuyor.

Uzakdoğunun incisi Tokyo’nun şansı ekonomi anlamında bakacak olursak Madrid’den daha fazla.Dünyanın en iyi ulaşım ağına sahip kent, uluslararası organizasyonlar konusunda son derece iyi bir karneye sahip.Olimpiyatları kazanması halinde 8km.’lik bir alanda tüm tesisleri kuracağını açıklayan kent, hem seyirci, hem sporcu hem de medya için inanılmaz bir ulaşım avantajı sunuyor.

Artık bu üç büyük kent için geri sayım başladı...

Adaylık yolunda İstanbul, ilk sınavını iki hafta sonra verecek.İki hafta sonra İstanbul’u ziyaret edip, yerinde tespitler yapacak olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Sir Craig Reedie ve beraberindeki heyetin gözlemleri adaylık sürecinde çok önemli olacak.Komisyonun hazırlayacağı raporu, Olimpiyat Komitesi değerlendireceği için İstanbul’un büyük sınav öncesi bu testi başarı ile geçmesi lazım.Sınavı en iyi veren şehir de olimpiyat maşalesini yakmaya hak kazanacak.

Bu yolda en güzel sözü Hz.Mevlana söylemiş; ‘‘İnsan, ancak çalıştığını kazanır’’.



Hande Berktan

hberktan @bloomberght.com