Advertisement

İş dünyasının en etkili pazarlama uzmanlarından, yazdığı Mor İnek kitabıyla satış rekorları kıran, eski Yahoo Pazarlama Başkan Yardımcısı, Squidoo.com’un CEO’su Seth Godin ile bir röportaj gerçekleştirdim. Godin, yeni dünya düzeninde, zamanın fırsatlarını yakalayan ve yeni fikir üreten toplumların liderlik edeceğini söyledi.

Pazarlama gurusu Seth Godin, yeni düzende pazarlamaya ilişkin, ''Eskiden pazarlama ve reklamcılık aynı şey olarak görülürdü. Ortalama bir kampanyayla işlerinizi yürütürdünüz ama artık böyle değil. Artık pazarlama çok değişti dolayısı ile pazarlama ortalama olarak düşünülecek birşeyi alıp onunla ilgili bir hikaye oluşturma aşamasına geldi. Ben size bir ürün sunuyorum ama bu ürünü tanıttıktan sonra sizin bunu ağızdan ağıza yaymanız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Godin, sosyal medyanın, müşteri davranışlarını nasıl değiştirdiği ile ilgili ''Şirketler aslında müşteriyle bir ilişki istemez, müşterinin parasını ister. Sosyal medya, şirketleri, daha insan haline getirdi. Şirketlerin davranışları konusunda çıtayı yükseltti'' dedi. Türkiye'de sosyal medyanın kullanımı konusunda ise ''Türkiye sosyal ağlar konusunu çok yoğun şekilde kullanıyor ve yaklaşık 33 milyon kişi interneti kullanıyor. İstanbul tarihteki en önemli şehirlerden bir tanesi. İstanbul'un burada olmasının bir sebebi var. Dışarıya çıkıp gezdiğiniz zaman teknelerin, motorların gezdiğini görüyorsunuz. Plazaların, alışveriş merkezlerinin yükseldiğini görüyorsunuz yani burada bir kesişme noktasının olduğu çok aşikar. Çevrimiçi bağlantılar da çok önemli bir hale geldi ve insanlarla iletişime geçmek istiyorum bağlar kurmak istiyorum demelisiniz.Kapalıçarşı, ofisim, işyerim nerede olduğu artık önemli değil. Sizin, kiminle iletişim içerisindesiniz, size kim güveniyor ve sizin anlattıklarınızı kim dinliyor bunlar daha önemli'' şeklinde ifade etti.

-Godin: Yöneticinin çalışanları, liderin takipçileri vardır

Godin ''Yöneticiler daha önce gördükleri bir süreci idare ederler ve bu süreci mümkün olduğunca hızlı ve ucuza gerçekleştirmek için dış dünyaya tepki verirler. Liderler ise inandığı konuda bir değişimi gerçekleştirmektir. Yöneticilerin çalışanları, liderlerin ise takipçileri vardır'' dedi.

-"Lider ülkeler, zamanın fırsatlarını yakalayan ülkeler olacak"

Gelecekte dünya ekonomisine yön verecek ülkelere ilişkin pazarlama gurusu Godin ''G.Kore ve Çin'in büyümesi ile ilgili şöyle birşey gördük. Pek çok fabrika birşeyler üretiyor ve böyle şekilde büyüyebilirsiniz. Altmış, yetmiş ve seksenlerde bu şekilde çılgınca büyümeler yaşandı. Artık ürünlere değil fikirlere ve bağlantılara ihtiyacımız var. Ekonominin her segmentinde buna ihtiyacımız var. Segment her zaman yaratıcı olursa büyüme yaşanır ve yarın uyanıp dün yaptığımın aynısını daha iyi daha ucuz yapacağım derseniz o zaman kazanmaya doğru gidemezsiniz, hep dibe çekilirsiniz. Fikirler ve bağlantılar oluşturmanız lazım bunların konuşmaya değer olması gerekiyor. Hiçbir zaman aslında hiçbir ülkenin halkı oturup, ülkenin gelişmesini beklememiştir. Zamanın fırsatları yakalanmalı diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com