Advertisement

Bu hafta Borsalar, Fed, ekonomi yerine, yine onlarla yakından alakalı ama bu sefer New York borsasında her hafta beni gururlandırmaya devam eden Türkiyem ve Türkler'in haberlerine değinmek istiyorum.

New York'taki Amerikan Türk Cemiyeti, yıl dönümünü, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme adına, New York Menkul Kıymetler Borsası işlem salonunda düzenlediği gala gecesiyle kutladı. Ama bu kutlama herhangi bir yerde olmadı; ilk defa New York Borsası böyle bir geceye iştirak olmaya imza atarken, iki ülkenin ileri gelenlerini de bir araya getiren mekan oldu. Bu fırsatı buldu. Sağ olsun Cemiyet ve cemiyet çalışanları diyorum. Bu daha önce hiçbir ülke, cemiyet, veya mensup için yapılmamış bir formata sahipti. Düşünebiliyor musunuz, gün içinde traderlerin çılgınca bağırıp, milyar dolarların işlem gördüğü işlem salonuna biz Türkler gücümüzü göstermeye, galamızı kutlamaya, bayrağımızı dalgalandırmaya gidiyorduk adeta.

Bir başka önemli husus da Amerikan Türk Cemiyeti’nce, Borsa İstanbul sponsorluğunda düzenlenen “2013 Benefit Gala ve VIP Resepsiyonu"na Turkcell, AIG, Coca Cola, DEIK, Sabancı Holding, NY Başkonsolosluğu, BM Daimi Temsilciliği, Kramer Levin, Herrick Law Firm gibi saygın kurumların üst düzey yetkililerinin de katılmasıydı.

Amerikan Türk Cemiyeti, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri New York Menkul Kıymetler Borsası işlem salonunda düzenlediği gala gecesiyle kutlarken ne tür mesajlar verildi? Göğsümüz neden kabardı?

Gecenin onur konukları ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her iki ülkeden üst düzey yöneticilerin yer aldığı 200 kişilik bir katılımcı kitlesine yaptıkları konuşmada ABD ile ticaret ve yatırım bağlarını geliştirmenin ve bölgesel konularda birlikte çalışmaya devam etmenin önemi üzerinde durdu. Pritzker, ABD ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin birçok yönden geliştiğini ve her iki ülkenin karşılıklı olarak birbirine yatırım yapmakta olduğunu ve Obama yönetiminin 2009 yılında göreve gelmesinden bu yana ülkelerimiz arasındaki ticaretin yüzde 75 arttığını belirtti.

Amerikan Türk Cemiyeti Başkanı Murat Köprülü, galanın Twitter’in New York borsasında halka arzıyla aynı zamana denk gelmesinden ötürü ayrıca duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye Twitter’i seviyor” dedi. Bu tür ve farklı birçok finans, ticari, sanat, eğitim  sağlık gibi konularda, Amerikan Türk cemiyetini bir araya getirip olağanüstü aktivitelere imzasını atıp, ilklere vesile olan Köprülü, "Cemiyetimiz Pritzker ile Şimşek'i biraya getirmekten onur duyuyor, gurur duyuyor, amacımız iki ülkenin bağlarını güçlendirmek, Türkiye'yi, İstanbul'umuzu Finans Merkezi yapmak" dedi.

Turkcell’in CEO’su Süreyya Ciliv ise, “Amerikan Türk Cemiyeti’nin 65. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Türkiye ve ABD, aralarında on yıllardır devam eden köklü ilişki ve işbirliğinden çok fazla şey kazandılar. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinin, her iki toplumun da ekonomilerini güçlendireceğine ve refah düzeylerini artıracağına inanıyoruz. Biz, hem Borsa İstanbul’a hem de New York Stock Exchange’e kote ilk ve tek Türkiye şirketi olarak Turkcell’i Türkiye ve Amerika ekonomileri arasında bir köprü olarak görüyoruz. Turkcell takımı olarak bu tarihe dayanan ilişkinin güçlü bir aktörü olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Bu tür birçok önemli gece ve projeye katılmaktan hem New York'lu olarak hem de Amerikan Türk Cemiyeti'nin bir parçası olarak açıkçası ben çok mutlu oldum, gurur duydum.

Bu önemli ve çok elegan gecede, Haute Couter designer bir Türk kızımız Kerime Ataker'in "JOHN PAUL ATAKER NY" koleksiyonundan, Türk bayrağı rengindeki kıpkırmızı bir parçayı, aslında eser desem daha doğru olur, giyme ile de ayrıca şereflendirildim.

Türk girişimci, sanatçı tüm dostlarımla gurur duyduğumu hem elbisem, hem de gördüklerimle tekrar tekrar yaşamış oldum. Kerime, o gece bu elbise ile tüm Amerikalilarin, New Yorklularin göz bayramına sebep olurken, Cemiyetin'in Direktörlerinden Selen Uçak, ayrıca sözleriyle beni iyice duygulandırdı. Selen, "Cemiyetin 65. Yıl dönümünde, arkadaşlarımız ve destekçilerimizle bu dinamik kutlamayı gerçekleştirmek için dünyanın global finans merkezi olan  NY Borsasından daha mükemmel bir yer düşünemiyorum. Bu gala, ABD-Türkiye ilişkilerini güçlendirmede önemli birçok rollere örnek teşkil ediyor" derken, ben onu arka planda dinleyip gururla başımı arada bir yayın yaptığım borsanın işlem salonunun tepesindeki monitörlerinde dalgalanan Türk bayrağına çevirdim.

İçimden de "Ne mutlu Türküm!" diye haykırdım!  Amerikan Türk Cemiyetini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

İyi hafta sonları.