Advertisement

ABD Borsaları 13 Aralık Cuma günü ile biten haftayı kırmızıda kapattılar.

S&P 500 ve Dow Jones, ikisi birden haftayı % 1.7 aşağıda kapatirken, Nasdaq hafif de olsa ayrıştı ama o da kırmızıya boyandı.

Bu iki endeks son gelen pozitif ekonomik verilerin güçlülüğü ve ABD bütçe anlaşmasının Fed'i erken taperinge sürükleme spekülasyonu ile ikinci haftada da zarar getirdiler.

Bunlar gerçekçi mi? Yorumlar şöyle:

CIBC başekonomisti Avery Shenfeld: Fed kesinlikle tapering, yani tahvil alım programından usul usul çıkma yanlısı ama tahvil faizlerini de bir yıl daha aşağıda tutmayı arzular. Bu ikisi birden nasıl olur, işte onu bilmez diyor. Ona katılan önemli isim Mark Gertier, NYU ekonomisti ve aynı zamanda Bernanke ile omuz omuza çalışmış Fed emeklisi.

Yanlış kararlar almaktan yorulmuş bunalmış bir Fed, 2013'ü geride bırakırken, sadece son bir iki aydır iyi gelen ekonomik verilere bakıp 17-18 Aralık'ta hakikaten tapering gider mi? Yoksa 5-6 ay ekonomik veri akışını izleyip sonra ekonomi tam anlamıyla istediğimiz kıvama geldi veya gelmedi sonucuna mı varir?

İkinci önemli soru, Şubat'ta borç tavanı sorunu ile karşı karşıya olacak Main Street, yani Washington'dan uzlaşma çıkmazsa, o zaman sizce tapering gider mi?

Mantıklı olarak tüm sorulara hayır diye cevap verdiğinizi düşünüyorum. Buna rağmen bu sabahki röportajımda Bloomberg Başekonomisti Joseph Brusuelas'ın da söylediği gibi, tabii ki herhangi bir sürprizle karşılaşabiliriz.

Ama normal olarak Şubat başındaki mali uçurum ile karşı karşıya olan ABD'nin, iki yıllık federal bütçe uzlaşmasını arkasına almasına güvenmemesi lazım. Zaten ekonomiye etkisi sadece %0.1.

Brusuelas der ki, Mart, Nisan hatta Haziran da taperinge başlamaları en mantıklı olanı.

Bu arada son 48 saattir konuşulan diğer önemli konu ise Yellen'ın yerine gelecek yeni isim. Stanley Fischer. Piyasaların hemen benimseyip onayladığı ismi beğenmemek mümkün mü? Draghi, Bernanke, Larry Summers gibi buyuk isimlerin hocası, Clinton dönemi hazinesinin yöneticisi, IMF yöneticisi, İsrail Merkez Bankası yöneticisi, MIT hocası. Artık eklenecek şapka, unvan kalmadı derken, Fed başkanlığı Yellen'in yerine gelecek Fischer'ın her ne kadar numerik hedeflere karşı geldiğini biliyorduysak da, aslında ikisi "Rüya takım, ideal takım" . Paralel, QE yanlısı fikirlere sahip Fischer, VIX'i indirtti, piyasayi sakinleştirdi.

Bu atama, Obama'nın bize, Wall Street'e verdiüi pozitif bir mesaj gibiydi aslında.
Sağlik reformu başarısızlığı ardından karnesini düzeltme telaşına giren Obama, ekonomiyi, piyasaları canlandırmak için elinden geleni yapacaktır. İşte Fischer da bu hamlelerin birinin parçası sadece.

Şimdi bizim yapacağımız, 17-18 Aralık'ta hakikaten Fed, beklendiği gibi bir taperinge gidecek mi gitmeyecek mi, onu film seyreder gibi seyretmek olacak.

Bloomberg ekonomistlerinin 6 Aralık'ta yaptığı anket sonuçlarına göre, %34'ü haftaya tapering olabileceklerine inanıyor. Belki yüksek bir rakam olmayabilir. Ama en son 8 Kasım anketini hatırlatayım: Ekonomistlerin sadece 'si tapering bekliyordu. Bu tam iki kati ihtimal demektir. Peki sizing tahmininiz nedir? Arttı mı? Azaldı mı?  Bence hepimiz bir iddiaya girelim, ve bu iddialarımızı 17 Aralık gecesi paylaşıp 18 Aralık akşamı saat 21:00'de Küresel Piyasalar'ı seyredip  Fed'in açıklaması ile karşılastıralım, olur mu? Tombala, piyango oynar gibi. Bekliyorum, ekran başına.