YSK'nın seçimleri yenileme kararı piyasada nasıl yankı buldu?
-
Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerini yenileme kararı sonrası piyasalar sert dalgalandı. Bloomberg HT'ye konuşan kimi uzmanlar seçim fiyatlamasının önceden yapıldığını belirtirken kimisi ise yüksek volatilitenin olduğu bir döneme hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çekiyor
Piyasaların uzun zamandır beklediği YSK kararı dün akşam geldi. YSK İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Dolar/TL kuru kararın ardından 6.15 seviyesinin üzerine yükseldi. TL'de değer kaybı %3'ü bulurken Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri de dün 440 baz puanın üzerine yükseldi. Kur bugün de yükselişini sürdürerek 6.20'ye dayanırken Borsa İstanbul 100 Endeksi açılışta % 2'nin üzerinde düştü.
"TEMKİNLİ OLUNMASI GEREKEN BİR DÖNEM"
HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy TL'deki değer kaybının devam edebileceğini ifade ederek "seçim belirsizliğinin nasıl sonuçlanacağı yabancı yatırımcının da uzun zamandır gündemindeydi. Kur karara ilk tepki olarak 6.15'e kadar yükseldi. 26 Nisan'la biten son 8 haftada 10 milyar dolar carry trade'den çıkış olduğunu hesaplıyoruz. Yani yabancı yatırımcı son gelişmelerle 10 milyar dolar dövize dönüp Türkiye dışına çıkmış. Seçim sonuçları TL açısından negatif algılanacak gibi görünüyor, zaten ilk hareket de onu gösteriyor." değerlendirmesini yaptı. Aksoy "önümüzde TL'de temkinli olunması gereken bir dönem var" dedi.
Yeni kur seviyeleriyle yeni fiyat artışları olacağını da söyleyen Aksoy tüketici güveni ile TL arasındaki negatif korelasyona dikkat çekerek şunları söyledi; "TL yüzde 10 değer kaybedince tüketici güveni ortalama % 5.5 düşüyor. İlk çeyrekte ekonomik aktivite artacak ama 2 ve 3. çeyrekte daha zayıf bir ekonomik aktivite olabilir." dedi.
"YABANCIYI ÜRKÜTECEK GELİŞMELER YAŞIYORUZ"
Fon Yöneticisi Volkan Sarı ekonomiye odaklanılması ve uzun vadeli programlar yapılması gerektiğini, Türkiye'nin seçim ortamından çıkamamasının risk priminde artışa neden olduğunu belirtti.
Ekonominin zor bir dönemden geçtiğini belirten Sarı "Baskılı bir dönemden geçiyoruz, kolayca atlatmak için reformlara odaklanmamız gerekiyor..Çok net bir stagflasyon dönemi geçiriyoruz. Enflasyon beklentileri yeniden bozulmaya başladı. Kurdaki hareketin enflasyona maliyet baskısı olarak yansıdığını göreceğiz. Geçen yılın 3. çeyreğinden itibaren başlayan daralma daha uzun süre devam edebilir mi gibi sorular var.
Yabancı yatırımcıyı ürkütecek gelişmeler yaşıyoruz, siyasi ve konjonktürel olarak. Bu da risk priminin artması olarak karşımıza çıkıyor. Seçim ortamından çıkamayacağımızı düşününce de ödeyeceğimiz risk primlerinin artmasıyla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.
En önemli konunun yüksek olan işsizliğe çare bulmak olduğunu belirten Sarı ekonomide dönüşümü gerçekleştirmek gerektiğine dikkat çekti ve "Buna şimdi başlasak en erken 3 sene sonra meyvelerini toplayacağız" dedi.
"YÜKSEK VOLATİLİTEYE HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM"
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge piyasada uzun zamandır zaten böyle bir sonucun çıkabileceği fiyatlamasının yapıldığını, önemli boyutta fiyatlamanın yapıldığını söyledi. Tözge "endekste büyük ihtimalle 90 bin 500 seviyesine doğru çekilme olabilir. Kurda psikolojik 6 seviyesinin geçilmesiyle kırılganlık arttı, 6.25 seviyesinin üzerine hareket olursa borsada bir miktar daha negatifliğe neden olabilir" diye konuştu. Tözge kurda yüksek volatiliteli bir döneme hazırlıklı olmak gerektiğini dile getirdi.
Standar Chartered ise bir raporunda bu endişeler dolayısıyla TL'de kısa pozisyona yöneldiklerini ifade etti.
SEÇİMDEN BU YANA TÜRK VARLIKLARININ PERFORMANSI
Dolar seçim öncesi son işlem gününden bu yana Türk Lirası karşısında % 15.4 değer kazandı, euro % 13.2 civarında yükseldi.
Faizlerde seçim öncesinden bu yana 2 yıllık tahvilin bileşik faizinde 260 baz puan, 5 yıllık getiride 198, 10 yıllık getiride 158 baz puanlık yükseliş oldu. Borsa İstanbul ise 2019 yılı kazançlarını sildi.
COMMERZBANK'TAN DEĞERLENDİRME
Commerzbank yolladfığı notta TL'de rahatsızlık verici durumun devam edebileceğini belirtti. Notta seçimlerin yenilenme kararının TL üzerinde dün sert değer kaybına neden olduğu hatırlatılarak "Karar öncesinde de politik belirsizlikle TL değer kaybetmiş ve kur 6 seviyesinin üzerine yükselmişti. Ekonomide istikrar sağlayacak efektif önlemlerin alınma ihtimali de azalmışken kurun bu seviyenin üzerinde kalmaya devam edeceğine dair de çok neden var." ifadelerine yer verdi.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte risk priminin YSK kararından bu yana 15 baz puan kötüleştiğini bunun da TL varlıklara yansıması olduğunu kaydetti. Ökte "MB'nin enflasyondaki düşüşle faiz indirimine gideceği varsayımı vardı. Fakat şu anda faiz indiremeyecek konumda olan Merkez Bankası'nın şimdi GLP'yi nezaman kullanacağı sorgulanıyor." yorumunu yaptı.
Ökte kurda 6.2280 seviyesinin önemli olduğunu söyledi.