Advertisement
HABERLER ABONE OL

AB'nin Yürütme Kolu Sözcüsü Stefan De Keersmaecker, AB ve AstraZeneca arasındaki davada yaşanan son gelişmeler hakkında, "Üye devletlerde aşılamanın devam edebilmesi için acil aşıya ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple, Avrupa Komisyonu mahkemeden şirketin yeterli sayıda doz temin etmesini talep etti. " açıklamasını yaptı.

Mahkemenin, AB’nin aşı temini hakkındaki iddialarını önümüzdeki haftalarda değerlendirmesi ve AstraZeneca'nın sözleşme şartlarını ihlal edip etmediğini ise bu yıl içinde incelemesi bekleniyor.

AB geçen yıl AstraZeneca’dan toplam 300 milyon doz aşı sipariş etmiş, ilk gönderilecek doz miktarı için 120 milyonda karar kalınmıştı. Fakat, şirket AB’ye ilk çeyrekte yalnızca 30 milyon doz aşı göndermiş ve gecikmenin Avrupa’daki tesislerde yaşanan üretim zorluklarından kaynaklandığını iddia etmişti.

Tedarik konusunda yaşanan anlaşmazlığın yanı sıra, AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının pıhtılaşmaya sebep olduğu iddiaları nedeniyle, bazı AB üyeleri aşının kullanımını belirli yaş gruplarıyla sınırlandırmıştı. Bu sebeple 448 milyon nüfuslu Avrupa Birliği, aşılamada yavaş bir başlangıç ​​yapmış ve aşı tedarikine ilişkin belirsizlikler nedeniyle üye ülkelerin ekonomik faaliyetleri sekteye uğramıştı.

AB, aşı tedarikinde AstraZeneca ile yaşadığı anlaşmazlığın adından, Pfizer/BioNTech firmalarının geliştirdiği Kovid-19 aşısına yöneldi. AB geçen hafta yaptığı açıklamada, Pfizer/BioNTech’den 900 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere toplam 1,8 milyar doz daha aşı satın aldığını bildirdi.