Advertisement

Tarım ve gıda tedarik zincirinde bozulma ve aksaklıklara neden olan COVID-19 salgını nedeniyle ABD hükümeti çiftçilere yeni destek ve teşvik paketleri sunmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, tarıma dair 12 milyar dolarlık yeni bir destek paketi açıkladı. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), Covid yardımını Trump yönetiminin pandemi yardım programları kapsamında yer almayan üreticileri de kapsayacak şekilde genişletme kararı aldı.

Bloomberg'in haberine göre USDA, salgından zarar gören daha küçük ölçekli ve sosyal olarak dezavantajlı çiftçiler ile organik gıda üretimi yapan, biyoyakıt üreten ve diğer özel ürün üreticilerine yardım etmek için en az 6 milyar dolar ayıracak.

ABD Tarım Bakanlığına göre, 6 milyar dolarlık destek, yeni programlar geliştirmek veya Aralık ayında onaylanan koronavirüs teşvik yardım yasasından alınan isteğe bağlı fonları kullanarak mevcut teklifleri değiştirmek için kullanılacak.

USDA ayrıca, mısır, soya ve buğday gibi mahsuller yetiştiren ve daha önce yardım programı kapsamında yardım alan 560 binden fazla çiftçiye 4.5 milyar dolarlık ödemeleri artırmak için koronavirüs teşvik fonlarını kullanacağını açıkladı. USDA, sığır çiftliklerinin program kapsamında aldıkları önceki ödeme oranlarını da 1,1 milyar dolardan fazla artıracak. USDA böylece, sığır üreticilerine ve mısır ve soya fasulyesi gibi mahsul yetiştiricilerine yapılacak yaklaşık 5,6 milyar dolarlık ödemelerin de artırılacağını bildirdi.

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, eski Başkan Donald Trump yönetimindeki COVID-19 programlarının yardım dağıtımında eşitsizlikler bulunduğu gerekçesiyle gözden geçirileceğini belirterek, bakanlığın aynı zamanda daha fazla çiftçiye mali yardımları genişletmesi gerektiğini söyledi.

Trump dönemini eleştiren Vilsack, dezavantajlı üreticilere ve daha küçük işletmecilere yetersiz erişim olduğunu ifade ederek, "Pandemi tüm tarım sektörünü etkiledi ancak birçok çiftçi, salgınla ilgili önceki yardım turlarından yararlanamadı" dedi.

Çevre Çalışma Grubu tarafından yapılan bir analize göre, çiftlik yardımı alanların sadece yüzde 1'i kurtarma ödemelerinin yaklaşık dörtte birini topladı. USDA Sözcüsü Matt Herrick'e göre, Covid çiftlik yardımının ilk iki turunda yapılan ödemelerin yüzde 1'inden azı, kendilerini toplu olarak Siyah, Asyalı veya Yerli Amerikalı olarak tanımlayan üreticilere gitti. Ödemelerin yaklaşık dörtte üçü ırklarını tanımlamayan üreticilere yapıldı.

Trump yönetimi Nisan 2020'de çiftçiler için COVID-19 yardımını duyurduğundan bu yana USDA, Koronavirüs Gıda Yardım Programı aracılığıyla çiftçilere ve çiftlik sahiplerine 23,79 milyar dolardan fazla destek sağladı.

USDA, ülke genelindeki gıda bankalarına dağıtılmak üzere gıda satın almak için 4 milyar dolardan fazla para harcadı.

Hatırlanacağı üzere, 2020 yılında mezbaha çalışanları arasında artan COVID-19 salgınları et işleme tesislerini geçici olarak kapattığı için canlı hayvan üreticileri zarar görmüştü.