Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı bildirildi. Bazı eyaletlerde oy sayımı devam ederken AP'nin açıkladığı sonuçlara göre Biden 290 delege sayısına ulaştı. ABD seçim sistemine göre başkanlık için 270 delegeyi elde etmek gerekiyor.

Biden Pennsylvania ve Nevada'daki oy sayımının netleşmesiyle başkanlık için gerekli delege sayısına ulaşmış oldu.

Son sonuçlara göre ABD'de ulusal düzeyde Biden 74,8 milyon oyla oyların yüzde 50,6'sını aldı. Donald Trump'ın oyu ise 70,6 milyon ile yüzde 47,7 oranında kaldı.

Biden: Onur duydum

Biden sonuçların ardından ilk açıklamasında ABD halkının kendini seçtiği için onur duyduğunu söyledi.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bana ve Başkan Yardımcısı Harris’e duydukları güven için Amerikan halkına müteşekkirim. Daha önce eşi benzeri görülmemiş engellemelere rağmen, rekor sayıdaki Amerikan oylarıyla birlikte demokrasinin Amerika’nın kalbinin derinliklerinde yaşamaya devam ettiği bir kez daha kanıtlandı.

Seçim kampanyalarının bitmesiyle beraber öfkeyi ve sert söylemleri bir kenara koyup tüm ulus olarak bütünleşmeliyiz.
Artık Amerika için birlik ve toparlanma vakti. Biz ABD’yiz ve birlikte olduğumuz müddetçe başaramayacağımız hiçbir şey yok."

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise açıklamasında Biden'ın kendini yarışın galibi olarak sunma konusunda acele ettiği suçlaması yaptı. Trump, seçimin henüz bitmediğini vurgulayarak, "Halk hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım." dedi.

AP'nin sonuçlarına göre senatoda Cumhuriyetçiler 48 sandalyeye sahip olurken, Demokratlar 46 sandalyede kaldı. Senatoda çoğunluk için 51 sandalye gerekiyor. Temsilciler Meclisi'nde ise Demokratların 213'e 195 üstünlüğü bulunuyor.

Biden profilini güncelledi

Sonuçların netleşmesiyle Biden Twitter profilinini güncelledi ve 'seçilmiş ABD Başkanı' unvanını kullandı.

Sonuçların netleşmesiyle ABD'de ilk kadın siyahi başkan yardımcısı olacak Kamala Harris de sosyal medya platformu Twitter'daki profilini güncelleyerek 'Seçilmiş ABD Başkan Yardımcısı' unvanını kulllandı.

Açıklanan sonuçlara göre Trump'ın kazandığı delege sayısı 214

Tennessee (11), Mississippi (6), Oklahoma (7), Alabama (9), Kentucky (8), Batı Virginia (5), Güney Carolina (9), Arkansas (6), Indiana (11), Wyoming (3), Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (5), Louisiana (8), Kansas (6) Missouri (10), Idaho (4), Utah (6), Montana (3), Ohio (18), Iowa (6), Florida (29), Teksas (38), Maine 2. bölge (1)

Biden'in kazandığı delege sayısı 290

Vermont (3),Virginia (13), Massachusetts (11), Connecticut (7), New Jersey (14), Delaware (3), Maryland (10), Illinois (20), Rhode Island (4), New York (29), New Mexico (5), District of Columbia (3), Colorado (9), New Hampshire (4), Kaliforniya (55) Oregon (7), Washington (12), Hawaii (4), Minnesota (10), Arizona (11), Maine (4), Michigan (16), Wisconsin (10), Pennyslvania (20), Nevada (6)