Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tarihin en büyük Ponzi şemasını kurarak müşterilerini 19 milyar dolar dolandırmaktan hapis yatan Bernard Madoff 82 yaşında hayatını kaybetti.

AP, Madoff’un “doğal nedenlerden” yaşamını yitirdiğini kaydetti. ABD’nin North Carolina eyaletindeki Buttner Federal Correctional Complex’te 150 yıl hapse mahkum edilen Madoff’un ileri aşamalardaki bir böbrek rahatsızlığı yaşadığı kaydedildi.

1920 yılında suç dünyasında kendine önemli bir yer kazandıran Charles Ponzi gibi Madoff da mevcut yatırımcılara yenilerinden gelen parayla ödeme yaparken müşterilerine çarpıcı getiriler vaadediyordu.

Bir dönem Nasdaq’ın başkanlığını da yapan Madoff’un zarara uğrattığı isimler arasında the New York Mets’in büyük ortağı Fred Wilpon, aktörler Kevin Bacon ve Kyra Sedgwick, Solomon Brothers’ın eski ekonomisti Henry Kaufman ve Steven Spielberg vakıf fonları da bulnuyordu.

Madoff’un kurduğu sistem Aralık 2008’de çöktü. Piyasalardaki panik satışları sonrasında müşteriler paralarını çekmek isteyince ünlü yatırmcı bu miktarları karşılayamadı. Oğulları Andrew ve Mark babalarının aileye durumu şöyle açıkladığını aktarmışlardı: “Bütün para gitti. Her şey büyük bir yalandı”.