Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarından Yannis Stournaras, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için ekonomiye destek amacıyla, hükümetlerin AMB'nin teşvikleri ile birlikte ortak bir maliye politikası tepkisi vermemesi durumunda Avrupa'nın yeni bir borç krizi riski ile karşı karşıya kalabileeğini söyledi.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Stournaras, liderlere koronavirüs ile mücadele için tartışmaları kesip "güçlü bir ittifak" oluşturmaları çağrısında bulundu. Stournas özellikle, bazı ülkeler tarafından desteklenen ancak mali bakımdan daha muhafazakar ülkelerce karşı çıkılan ortak tahvil ihracını önerdi.

Stournaras, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Şimdi ortak hareket etme ve dayanışma zamanı," dedi ve "Manevi zarar endişeleri bugünlerde hareketlerimiz için temel belirleyici olmamalı" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa hükümetleri milyarlarca euro tutarında ulusal mali tedbir paketleri açıklarken, ortak bir yaklaşm belirlemede güçlük çekiyorlar. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, daha zayıf ekonomilerin harcamalarından sorumlu olma konusunda ülkesinin endişelerini dile getirerek, koronatahvil olarak adlandırılan uygulamaya karşı olduğunu işaret etti.