Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya’daki gelişen ülke merkez bankaları 2014 yılından bu yana Döviz rezervlerini en yüksek seviyeye çıkarırken Fed’in varlık alımını azaltması ihtimaline karşı savunmalarını artırmış oldular.

Asya'da merkez bankalarının döviz rezervi Mayıs ayı itibariyle 5,82 trilyon dolara ulaşırken Çin haricinde diğer Asya merkez bankalarının toplam rezervleri 2,6 trilyon dolar civarında bulunuyor.

Rezervlerdeki artışın bir kısmı doların zayıflığına ve artan ihracata işaret ederken politika yapıcıların olası bir dalgalanmada kur seviyelerini savunmak için hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Gelişen piyasaların geçmişten ders çıkardığını belirten ING Ekonomisti Nicholas Mapa, “Tüm gelişen piyasalar şu anda gelişmiş piyasalarda Fed varlık alımızı azaltımından ya da faiz artırımından kaynaklanabilecek para politikası değişikliğinin farkında” dedi.

Fed'den şahin yorumlar

Fed toplantısı sonrasında politika yapıcılardan gelen şahin açıklamalar da yakında sıkılaşmanın varlık alımlarının azaltılmasıyla başlayabileceine dair beklentileri artırdı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, beklentilerden daha hızlı gerçekleşen toparlanma neticesinde Fed’in 2022 sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini belirtirken, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Fed’in varlık alımlarını azaltma eşiğine insanların düşündüğünden daha erken ulaşabileceğini vurgulamıştı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Başkan Powell’ın toplantıda varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını söylemişti.

Türkiye'de swaplar hariç net rezerv 1 yıldır ekside

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise döviz rezervleri konusunda salgın döneminde benzerlerinden ayrışarak bu dönemde benzerleri arasında en fazla rezerv kaybı yaşayan ülke olmuştu.

TCMB’nin rezervleri Mart 2020-Şubat 2021 arasında 21,7 milyar dolar civarında azalırken Meksika, Endonezya ve Çekya’nın rezervleri 15-17 milyar dolar civarında artış kaydetmişti.

18 Haziran cuma günün açıklanan verilere göre, TCMB’nin brüt döviz rezervleri 97,3 milyar dolar civarında bulunurken net döviz rezervi 18,5 milyar dolar, swaplar hariç net döviz rezervi ise eksi 47,9 milyar dolar civarında bulunuyor.

TCMB’nin net döviz rezervi Nisan ayında 9 milyar dolara gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesine indikten sonra kademeli bir şekilde yükselerek 18 milyar dolara ulaştı. Çin ile yapılan 3,6 milyar dolarlık yeni swap anlaşması da Haziran ayında rezervlere yansımıştı.

TCMB’nin swaplar hariç net rezervi 2020 Nisan ayından bu yana ekside bulunurken 2020 yılının Kasım ayında swaplar hariç net rezerv eksi 49 milyar dolara gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesini görmüştü.