Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada kaosa neden olurken, Ticaret Bakanlığı'nın "Çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi" talimatı, paniği azaltsa da, piyasadaki sorunun devam ettiği görüldü.

Bloomberg HT'nin konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından piyasada çeklerin yaklaşık yüzde 30'u ödenmedi. Bu yüzde 30'luk kesimin bir kısmının ihtiyacı olduğu için ve imkan tanındığı için ödemelerini ertelediğini belirten kaynaklar, önemli bir kısmının da işleri iyi olup keyfi ödeme yapmayanlar olduğunu söyledi.

Karşılıksız çeklerin oranı %20'yi bulabilir

Özellikle düzenlemenin ilk gününde piyasada ciddi bir kaos yaşandığını kaydeden kaynaklar, söz konusu kaosun biraz azaldığını ve nakit döngüsünün kısmen normale döndüğünü belirtti.

Öte yandan kaynaklar Mayıs toplamında ödenmeyen çek oranının yüzde 20'lerde oluşabileceğini ifade etti. Karşılıksız çek oranını normalde yüzde 1 ile 2 arasında değiştiği bilgisini veren kaynaklar, Mart ayında takasa giren çek miktarı 1,2 milyon adet, toplam tutarı ise 78 milyar TL olduğunun altını çizdi. Mart ayında karşılıksız çek oranı ise yüzde 1 seviyelerindeydi.

Düzenlemede geri adım atmıştı

30 Nisan ile 31 Mayıs arasında olan çeklerin ibrazı için 2 Haziran’ın beklenmesini öngören düzenlemede geri adım atılmıştı. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında, ibraz süresinin son günü, bu tarihler arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedelinin ödenmesi gerektiği bildirilmişti.