Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL güne yatay seyirle 5.87'de başladı. Haftaya 5.91 civarında başlayıp 5.85 seviyelerine gerileyen dolar/TL yeni güne 5.87'den başladı, ardından düşüşe geçerek 5.8253'e kadar indi.

Dün 6.58 - 6.65 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.60'dan 6.53'e, sepet kur 6.23'ten 6.21'e geriledi. Dün BIST 100 Endeksi günü yüzde 1.61 artışla 92 bin 249 puanda tamamlarken bugün % 0.4'ün üzerinde primli seyrediyor.

Merkez Bankası dün piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verdi. Likidite imkanına uygulanacak faizin politika faizinin 100 baz puan altında olacağı belirtildi.

Garanti Yatırım'dan Tufan Cömert Merkez'in adımına dair "piyasa yapıcı bankalar % 24 olan politika faizinin 100 baz puan altında fonlama kullanabilecekler. Toplam kullanılacak rakamı değiştirmez. Gevşeme sinyali değil bu yüzden piyasa açısından çok önemi yok. Bunu daha çok piyasa yapıcılık sistemini cazip kılma adımı olarak görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Yurt içinde bugün Nisan ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi aylık % 1 ile Aralık ayından beri ilk kez düştü. Verinin ardından kur 5.87'den 5.86'ya geriledi.

Günün devamında ABD'de konut başlangıç verisi izlenecek. Bugün ABD Merkez Bankası faiz kararı için toplanacak, karar yarın açıklanacak. Fed'den faiz değişikliği beklenmese de vereceği mesajlar önemli olacak.

Garanti Yatırım yolladığı notta kura dair şu değerlendirmeyi yaptı; "Moody’s kararı sonrası yeni haftaya sınırlı da olsa tedirgin başlangıç gerçekleşse de gerek MB’nın likidite arttırıcı alternatif aksiyonları gerekse dolar endeksindeki gerilemenin etkisiyle tekrar TL’de güçlenme yaşandı. 5.90 direnci üzerinde kalınamaması sonrasında 5,80-5,85 kanal desteği üzerinde dar bant hareketi izlenebilir. 5,90 seviyesinin gün içi direnç olarak, aşağıda ise 5,85-5,80 aralığının destek olarak kullanılabileceğini önermekteyiz." 

Gelişen ülke para birimlerinde bu sabah Meksika pesosu dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olurken en çok düşen ise baht oldu