Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın ve piyasaların faiz indirimi çağrılarına rağmen Fed'in bugünkü toplantısından bir indirim beklenmese de yakın zamanda faiz indirimi olacağına dair sinyal vereceği öngörülüyor.

Bloomberg'in anketine göre Fed'in para politikası metninden 'sabırlı' kelimesini çıkartarak faiz indirimi için kapı aralaması bekleniyor.

Fed'in dot plot olarak bilinen noktasal grafiklerinde 2019'da faiz değişimi beklenmezken Fed fon vadelileri, Temmuz ayına kadar çeyrek puanlık indirim fiyatlıyor.

"FAİZ İNDİRİMİ İÇİN KAPI AÇMALI"

Bank of America Araştırma Birimi'nden Ethan Harris Fed ve piyasa arasında iletişimsizlik olduğunu ifade ederek "Faiz indirimi için bir miktar kapı açmalılar. Şu an kapı kapalı." yorumunu yaptı.

Goldman Sachs ekonomistleri bankanın daha fazla veri görmek isteyeceğini bu nedenle Eylül'de faiz indirimi olacağını öngördü.

Barclays Şef ABD Ekonomisti Michael Gapen ilk faiz indirimi beklentisini düşük gelen Mayıs ayı tarım dışı istihdamı sonrası Eylül'den Temmuz ayına çekti. Fed'in bildirisini modifiye edeceğini belirten uzman "Projeksiyonlarda ılımlı biçimde düşüşler bekliyorum. 'Sabırlı' olmak yerine 'esnek' olacakları sinyali verilebilir" yorumunu yaptı.

FOMC'nin Mayıs ayı bildirisinde ekonominin ve istihdam piyasasının sağlam olduğu vurgusu yapılmıştı. Wells Fargo Securities Kıdemli Ekonomisti Sarah House "Sabırlı söyleminin metinden çıkartılması Fed'in risklere karşı ekonomiyi desteklemeye hazır olduğunu gösterir. Bu kelimenin yerine küresel ekonomik ve finansal koşulların yakından takip edileceği mesajı verilebilir" şeklinde görüş bildirdi.  
 
Jefferies Ekonomisti Tom Simons ise "Eğer Çin'le ticaret görüşmeleri biter ve ticari ilişkilerde kalıcı negatif etki görürsek o zaman faiz indirimi görürüz, aksi halde indirim beklemeyiz" yorumunu yaptı.

Bloomberght.com'un 'Fed Haziran toplantısında faiz indirimi sinyali verir mi' sorusuna yanıt veren toplam 4 bin 421 katılımcının % 55'i hayır yanıtı verdi, % 45 ise bir sinyal verebileceğini ifade etti.