Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed üyeleri 4-5 Kasım’daki faiz kararı toplantısında tahvil alım programı stratejisinde “oldukça yakın bir süre içinde” güncelleme yapmayı tartıştı. Ancak üyeler programda derhal bir değişime ihtiyaç duymadı.

Yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında “Birçok katılımcı varlık alım programı sözlü yönlendirmesinde genişlemenin oldukça yakın bir sürede gerçekleşmesinden yana” değerlendirmesi yapıldı.

Ek olarak tutanaklarda birçok üyenin faiz artışından önce varlık alım programında geri çekilmenin başlamasından yana olduğu görüldü. Fed’in bir sonraki toplantısı 15-16 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Kasım ayındaki Fed toplantısından bu yana ABD’de Kovid-19 vakalarındaki hızlı artış, teşvik paketinin hayata geçmemesi Fed’den yeni adım beklentilerini artırıyor. Ancak ABD Hazinesi’nin Fed’in acil fonlara erişimini kısıtlaması Fed’in adım atmasını zorlaştırıyor.

Grant Thornton Başekonomisti Diane Swonk’a göre ABD Hazinesi’nin Fed’in borç verme yetkilerini sınırlaması endişe verici. Hazine’nin ekonominin en ihtiyaç duyduğu anda desteğini çektiğini belirten Swonk “Fed’in, pandeminin ekonomide yaratacağı iflaslar ve finansal istikrarsızlık gibi artçı sarsıntıları da değerlendirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Toplantıda acil fonların iadesi de gündeme geldi

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin 19 Kasım’da yaptığı açıklamada Fed’in beş acil durum fonlama kanalının yıl sonunda süresinin dolmasına izin vereceğini, bu kanallarına ilişkin fonların da Hazine’ye geri verilmesini isteyeceğini açıklamıştı. Fed buna karşı çıkmış, programların devamı yönünde tavır ortaya koymuştu.

Bu tavır toplantı tutanaklarına da yansıdı. Tutanaklarda birçok Fed üyesinin borç verme programlarının piyasa güveni ve finansal istikrara destek konularında önemli rol oynadığı görüşünde olduğu görüldü. Tutanaklarda “Acil durum fonlama kanalları finansal piyasalar için hala ciddi bir destek rolü oynuyor” denildi.