Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Fed'in de yakından takip ettiği enflasyon göstergesi için yıl sonu tahminini yüzde 3.1'den yüzde 3.7'ye yükseltti.

Jan Hatzius öncülüğündeki ekonomistler 2023 sonu enflasyon tahminlerini de yüzde 2.2'den yüzde 2.4'e revize etti.

Ekonomistler konuyla ilgili olarak "2022'de çok yüksek seyreden enflasyon patikası, FOMC'nin bu yıl kalan 7 toplantısında da faiz artırması için gerekçe oluşturabilir. Enflasyonda yükseliş tahminlerimizi yukarı yönlü revize etmemiz nedeniyle 2023'te Fed'den ek 4 faiz artışı daha bekliyoruz. Önceki tahminimiz 3 faiz artışıydı" açıklamasına yer verdi.

ABD'de cuma günü açıklanan ve Fed'in de yakından izlediği PCE enflasyon verisi Ocak'ta aylık bazda yüzde 0.6, yıllık bazda yüzde 6.1 arttı. Yıllık artış 40 yılın en büyük artışı olarak kayda geçti.
Ülkede cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de Fed yetkililerinin kararında belirleyici olacak. Bloomberg'in anketine göre istihdamın 400 bin artması, ortalama saatlik kazançların ise önceki yıla kıyasla yüzde 5.8 artması bekleniyor.

Goldman analistleri enflasyonun yıl sonunda ne kadar dengeye kavuşacağının soru işareti olduğunu belirterek "2021'de enflasyondaki yükselişte pandemi kaynaklı arz-talep dengesizlikleri önemli bir etki yaptı. Ancak son aylarda enflasyonist baskılar daha da geniş çaplı hale geldi" ifadelerini kullandı.