Güneşten elektrik üretiminde rekor: Haziran'da 4,99 milyar kilovatsaate ulaşıldı
-
Türkiye'de haziran ayında güneş enerjisinden elektrik üretimi 4,99 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Güneşin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 16,4 olurken, yenilenebilir ve yerli kaynaklı üretimde de rekor seviyeler kaydedildi.
Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretimi haziran ayında tarihi bir rekora ulaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, güneş kaynaklı elektrik üretimi 4,99 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Böylece güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 16,4 olarak gerçekleşti.
Haziran ayında toplam elektrik üretimi 30,35 milyar kilovatsaat ile haziran ayları arasındaki en yüksek seviyeye ulaşırken, üretimde en büyük payı 10,54 milyar kilovatsaat ve yüzde 34,7 ile hidrolik kaynaklar aldı.
Aynı dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi 20,65 milyar kilovatsaat, yerli kaynaklardan üretim ise 24,22 milyar kilovatsaat ile 2000 yılından bu yana aylık bazda en yüksek seviyelere çıktı.
Yılın ilk altı ayına ilişkin veriler de yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki yükselişini ortaya koydu. Ocak-haziran döneminde hidrolik kaynaklı üretim 57 milyar kilovatsaat, rüzgâr kaynaklı üretim 21,5 milyar kilovatsaat, güneş kaynaklı üretim 19,2 milyar kilovatsaat olarak kaydedildi.
Aynı dönemde yerli kaynaklardan toplam 130,9 milyar kilovatsaat, yenilenebilir kaynaklardan ise 108,7 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Bu değerler, benzer dönemlerin en yüksek seviyeleri oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, güneş enerjisindeki rekor üretime ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Güneşten aldığımız güçle elektrik üretiminde bir rekora imza attık. Haziran ayında güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimimiz 4,99 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece toplam elektrik üretimimizin yüzde 16,4’ünü güneşten karşıladık. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı en üst seviyede değerlendirmeyi sürdüreceğiz. Anadolu’nun bereketli güneşini milletimizin refahına dönüştürmek için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.