Advertisement

Yatırımcıların Washington'ın teşvik anlaşmasına yaklaştığı yönündeki spekülasyonu değerlendirmesiyle dolar bu haftaki kayıplarını genişletti ve Asya hisse senetleri, ABD ve Avrupa vadelileriyle birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvilleri düştü.

Asya'nın çoğu kısmında hisse senetleri sınırlı yükseliş kaydetti. Avustralya iyi bir performans gösterdi. S&P 500 Endeks vadelileri yükseldi. ABD'de Kongre liderleri 900 milyar dolarlık koronavirüs destek paketinin detayları üzerinde müzakere ediyorlar. Dün politika toplantısını yapan Fed, tahvil alım programında değişiklik bekleyen bazı traderları hayal kırıklığına uğrattı. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.9'un üzerindeki yükselişini sürdürdü.

Bitcoin ilk kez 22 bin doları aştı. Petrol ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüşün ardından kazançlarını korudu. Yeni Zelanda tahvilleri beklenenden iyi gelen ekonomik büyüme verisinin ardından düştü.

Yatırımcılar aylarca süren kördüğümün ardından ekonomik toparlanmanın bocaladığı yönündeki sinyal vermesinden dolayı teşvik görüşmelerine ilişkin gelişmeleri bekliyorlar. Kanun yapıcılar paketi kritik önemdeki kamu harcamalarına dahil edebilmek için acele ediyor.

Fed ABD ekonomisini destekleme taahhüdünü yineleyerek devasa varlık alım programını istihdam ve enflasyonda ciddi bir ilerleme olduğunu görene kadar koruyacağını söyledi. Başkan Jerome Powell, pandeminin etkisini sürdürmesinden dolayı mali teşvikin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Nuveen baş yatırım stratejisti Brian Nick, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "12 aylık görünüm biraz daha iyi görünüyor. Çünkü artık geniş kapsamlı bir aşılamanın olacağına yönelik güçlü bir kanaatimiz var. Şu an tecrübe ettiğimiz kadar şiddetli bir sağlık krizimiz olmayacak." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14.52'de yüzde 0.3 yükseldi. Endeks Çarşamba günü yüzde 0.2 tırmandı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 arttı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artıda 1.2228 seviyesinden işlem gördü.
Yen yüzde 0.1 yükselişle 103.35'ten alıcı buldu.
Offshore yuan paritesi 6.5101 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.92'de kaldı.
Yeni Zelanda 10 yıllıklarının faizi 6 bp artarak yüzde 0.96 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.2 değer kazanarak varili 48.37 dolar oldu.
Altın yüzde 0.3 yükselerek onsu 1,869.69 dolara geldi.