Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kasım ayında Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa'da yeni koronavirüs önlemleri etkisini gösterirken Türkiye'nin ihracat ikliminde de bozulma yaşandı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Kasım'da 48,9’a geriledi. Böylelikle ihracatçıların talep koşullarında son beş aydır ilk kez bozulma yaşandı. İhracat iklimindeki bozulma, büyük ölçüde koronavirüs salgınının ikinci dalgasının yeniden kısıtlamalara yol açtığı Avrupa’daki gerilemeden kaynaklandı.

Türkiye imalat sanayi ihracatından yüzde 9 pay alan Almanya’da talep koşullarındaki iyileşme devam etse de diğer Avrupa pazarlarında talep ikliminin gösterdiği bozulma, Almanya’nın katkısından daha ağır bastı. İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan’da ekonomik aktivite keskin düşüşler kaydetti. Birleşik Krallık, daralma bölgesine girdi. Avrupa’daki tablonun aksine ABD’de ekonomik aktivite güçlü iyileşme gösterdi ve artış Mart 2015’ten beri en yüksek oranda gerçekleşti.

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Kasım ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında farklı eğilimler gözlendi. Koronavirüs salgınının ikinci dalgasının yeniden kısıtlamalara yol açtığı Avrupa’nın büyük bölümünde talep koşulları zayıfladı. Öte yandan, güçlü iyileşmenin devam ettiği ABD, anket kapsamında takip edilen tüm ülkeler arasında en yüksek oranlı büyümeyi gerçekleştirdi. İmalatçılar, Avrupa’daki otoritelerin virüs konusunda kontrolü hızlı bir şekilde ele geçirmelerini ve ekonomilerin hızlı bir şekilde yeniden açılarak büyüme eğilimindeki ABD’ye katılmalarını umut ediyor olacak.”