Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları bu hafta Fed faiz kararıyla birlikte türbülansa hazırlanmalı: Piyasalar faiz indirimi ısrarından savaşmadan vazgeçmeyecektir.

Çarşamba günü volatil bir seans yaşanmaması için güçlü bir politika çalışması gerekebilir. Fed'in harekete geçme konusunda istekli olduğuna ilişkin kanıt görmek için yoğun istek var, ancak çok fazla değişiklik piyasayı alarma geçirebilir. Loomis Sayles & Co.'dan Elaine Stokes'un da aralarında bulunduğu yatırımcılara göre merkez bankacıları mesajlarını bir çok yoldan iletebilir, fakat bunların hiçbiri büyük ihtimalle önemli ölçüde daha yüksek faizi işaret etmeyecektir.

Piyasanın güvercinleri Fed'i köşeye sıkıştırmış durumda. Eğer Mayıs ayındaki “sabırlı” taahhüdüne bağlı kalırken gelecek faiz hareketlerini değerlendirerek 2020'de faiz artırımı için kapıyı aralık bırakırsa hisse seentleri gibi riskli varlıklar büyük ihtimale düşecek ve traderların güvenli varlıklara yönelmesiyle faizler düşecektir. Tahvil portföyü yöneticisi Stokes, “Piyasa buna isyan ediyor.”dedi.

Tüm bunların aksine Fed'den beklenen, zayıf enflasyon, bozulan büyüme ve ABD ticaret politikası belirsizliği tahvil faizlerini aşağı çekerken tüm yıl yaptığı gibi güvercin bir duruş sergilemesi. Ancak her zamankinden daha agresif pozisyonlanan Fed, faiz indirimi beklentilerini yakalayamadı ve muhtemelen yakalayamayacaktır. Bu ayki G – 20 toplantısına ilişkin endişe 2 yıllıkların faizi Kasım'daki yüzde 3 seviyesinden yaklaşık yüzde 1.85'e indirdi ve Fed'in politika faizini yıl sonuna kadar 65 baz puan azaltacağı yönündeki beklentileri artırdı.

Yatırımcılar Fed'in faiz indirimine hazır olduğunu göstermesi için Fed açıklaması ve basın konferansında şu konulara odaklanacak:

*Para politikasında “sabırlı” duruş ve enflasyonun geçici faktörlere bağlı olarak düşük seyrettiği yönündeki ifadelerin çıkarılması.
*Zayıf enflasyona vurgu yapılması ve ticaret anlaşmazlığından kaynaklı büyüme risklerine değinilmesi.
*Merkez bankası bilançosunun daraltılmasına Eylül'den önce son verilmesi.
*Noktasal grafikteki faiz projeksiyonlarında aşağı yönlü revizyon.

Bu unsurların doğru bir şekilde dengelenmesi, traderların faiz indirimi hedge pozsiyonlarından kısmen çıkmasıyla faizleri bir miktar yukarı çekebilir. Amherst Pierpont Securities LLC Hazine işlemleri birim yöneticisi Paul Murphy, iki yıllık tahvillerde ve ilgili vadeli kontratlarda biraz zayıflama bekliyor. Ancak Fed yatırımcıları faiz indirimine hazır olduğuna ikna edebilirse üçüncü çeyrek beklentisi kaybolmayacaktır. Murphy, “Piyasada biraz rahatlama satışı ve yeniden fiyatlama görülebilir.” dedi ve buna karşın hareketin fazla etkili olmayacağını ifade etti.