Advertisement

ABD Hazine tahvilleri Fed'in son toplantısının karar metninde güvercin bir duruş benimsemesinin ardından kazançlarını artırdı, Asya hisseleri tırmandı. Dolar tüm önemli piyasa paraları karşısında zayıfladı. Altın 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2'nin altına inerek Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çin hisseleri gelecek haftaki FTSE Russell Endeks değişikliği öncesinde yükseldi. Tokyo, Hong Kong ve Güney Kore hisselerinde yükseliş görece sınırlı kaldı. ABD ile Avrupa vadeli kontratları arttı. S&P 500 Endeksi Fed'in faiz indirimine hazır olduğunun sinyalini vermesiyle erken işlemlerde yükseldi. Yen Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasını değiştirmemesi sonrasında kazançlarını korudu.

Fed'in Çarşamba günü revize edilen noktasal grafik projeksiyonlarına göre 17 yetkiliden yedisi yıl sonuna kadar yarım puan faiz indiriminin uygun olacağını düşünüyor. Fed, faiz indirimi ihtimalini artıran, görünüme ilişkin “belirsizlikleri” işaret etti.

Pacific Investment Management Co. ABD ekonomisti Tiffany Wilding, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Bu birçoğunun beklediğinden daha güvercin bir sonuç. Ekonominin halihazırda kırılgan durumda olduğu bir dönemde belirsizliği ve ticaret politikalarından kaynaklı şokları artırdığınız zaman, Fed için risk yönetimi açısından ihtiyaç varsa faiz indirimine yönlendirmesi mantıklı.” dedi.

Tahvil traderları Fed'in gelecek ay faiz indirimine gideceğinden emin. 31 Temmuz Fed kararı için ima edilen faiz 7 baz puan düşüşle yüzde 2.06 oldu. Bu o zamana dek 31 bp faiz indirimi anlamına geliyor. Ocak 2020 Fed fonlama oranı vadeli kontratları 2019 sonuna kadar yaklaşık 75 bp indirimi işaret ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Perşembe günü politika değişikliğine gitmeyerek faiz oranı ve varlık alım programını korudu. Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistin tamamının beklentisi değişiklik olmayacağı şeklindeydi.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 14:17'de yüzde 0.9 yükseldi.
Topix Endeksi yüzde 0.3 arttı.
Kospi Endeksi yüzde 0.2 artış kaydetti.
S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 arttı.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 tırmandı.
S&P 500 Endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 0.3 artıda kapandı.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 107.62'den işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.3 yükselişle 6.8723'ten alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Euro/Dolar yüzde 0.4 artarak 1.1265 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan azalarak yüzde 1.99'a geriledi.

Emtia

WTI petrolü yüzde 1.3 yükselerek varil başına 54.44 dolara tırmandı.
Altın yüzde 1.4 değer kazanarak ons başına 1,379.80 dolar oldu.