Advertisement

(16:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmasının imzalanması için yeni yılı bekleyebileceğini işaret etmesinin ardından geri çekildi ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri kazançlarını geri verdi. Güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı, Trump'ın Londra'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmasının 2020 yılındaki başkanlık seçimlerinin sonrasına kalabileceğini kaydetmesinin ardından kayıp bölgesine düştü. Güvenli  liman varlıklarından altın ralli yaparken, ABD Hazine tahvilleri, yen ve İsviçre frankı tümü birden değer kazandı.

Hisse senetleri Asya piyasalarının önemli kısmında, Fransa'nın Avrupa Birliği'nin (AB) ABD'nin Fransa'ya ek tarife uygulaması durumunda misillemede bulunacağını açıklaması ile birlikte, tarifelere ilişkin gelişmelerle düştü.

Yatırımcılar, ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasının yakın olup olmadığına ilişkin karışık sinyalleri anlamaya çalışıyor. Trump'ın yorumları ve bundan önce Çin'in olası bir misilleme için Amerikalı şirketlerden oluşan bir kara liste hazırlamakta olduğuna yönelik haberler yakın bir zamanda anlaşma olacağına yönelik şüphelerin artmasına neden oldu.

Londra'da WisdomTree'nin araştırma direktör yardımcısı Aneeka Gupta, "Piyasalar, Trump'ın Çin konusunda bu kadar sert olmasını beklemediklerinden dolayı karıştı," dedi ve "Durum Avrupa için de endişe verici. Zira ABD'nin Avrupa'dan oto ithaline ek gümrük vergisine ilişkin kararını bekliyorlar. Yatırımcılar Trump'ın tüm cephelerde ticaret savaşı açmasını beklemiyorlardı" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, petrol fiyatları, traderların OPEC ve ortaklarının bu hafta gerçekleştirecekleri toplantıda üretim kısıntılarını artırma olasılığını değerlendirmeleri ile birlikte dalgalandı. Avustralya doları, ülke merkez bankasının küresel ekonomiye yönelik olumlu değerlendirmelerinin ardından yükselirken, ülke tahvilleri düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Almanya'da Perşembe günü Ekim ayı sanayi siparişleri verisi açıklanacak.
*Suudi Aramco'nun ilk halka arzının fiyatlamasının Perşembe günü gerçekleşmesi bekleniyor. Riyad yönetimi bu arzdan 25 milyar dolar bekliyor.
*ABD'de Cuma günü açıklanacak Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin 190,000 artması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:25'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında 1.1074 seviyelerinde yatay seyretti.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.2989 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 108.84 seviyesine yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.79'a geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.30'a indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.738 seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 düşerek varil başına 55.78 dolara indi.
*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,469.22 dolara çıktı.

(16:30'da güncellendi)