Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin ham petrol stoklarının arttığını işaret etmesinin, Suudi Arabistan'daki drone saldırısının ülkenin enerji altyapısının ne denli kırılgan olduğunu göstermesinin ardından artan arz darlığı endişelerine ağır basmasının ardından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.2 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 1.1 kadar düştü Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) raporuna göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 8.63 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler öncesi, Bloomberg'in anketine göre, stokların 1.2 milyon varil düşmesi bekleniyordu. Yemenli militanların Suudi Arabistan'ın petrol pompa istasyonlarına düzenlediği drone saldırıları, dünyanın en büyük petrol ihracatçısını ülkeler arası ana petrol linkini geçici olarak kapatmak zorunda bıkratı.

Petrol bu ay, yatırımcıların dikkatlerini, talebi azaltma tehdidi getiren ABD ve Çin arasında artan ticaret geriliminden ziyade Basra Körfezi'nde artan tansiyona çevirmeleri ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) önemli üyeleri, üretim kısıntılarının Haziran ayının ötesine uzatıp uzatmama kararı alacakları kritik toplantı öncesi petrol piyasasının durumunu gözden geçirmek üzere bu hafta Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geliyor.

Singapur merkezli Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "ABD ham petrol stoklarında artış haberi, Orta Doğu'da artan tansiyondan kaynaklanan korku primini eritiyor," dedi ve "ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerindeki olumsuz seyir, ayıların OPEC üretim kısıntılarına, üretim aksaklıklarına ve arz risklerine odaklanan boğaların önüne geçmesine neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent ya da yüzde 0.7 düşerek Singapur saati ile 12:46'da varil başına 61.33 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 74 sent yukarıda kapanmadan önce 66 sent kadar geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 1.4 yükseldikten sonra 28 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 70.96 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 9.44 dolar primli işlem gördü.