Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve diğer OPEC + koalisyonu üyelerinin yılın kalan kısmında arzı sınırlı tutma yönünde niyet işaret etmeleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bir tweet'inde İran'ı tehdit etmesinin ardından bu ülke ile gerilimin artmasının ardından haftaya güçlü başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 1.8 yükseldikten sonra yüzde 1.7 kadar daha değer kazandı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Cidde'deki toplantıda ittifak yaptığı ülkelerden üretim kısıntılarına devam etmelerini istedi. Bunun yanında, ABD'nin İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları sıkıştırmasından birkaç hafta sonra, Trump, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada "İran kavga istiyorsa, bu İran'ın resmi olarak sonu olacak" dedi.

Petrol bu yıl, arz kısıntılarının ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin talebi yavaşlatacağına ilişkin endişelere ağır basmasından dolayı yaklaşık yüzde 40 arttı. Suudi Arabistan ve diğer önemli petrol üreticileri, yüksek petrol fiyatlarını sürdürme isteği ile Orta Doğu'da yükselen tansiyon ve Venezuela, Libya ve İran'dan kaynaklanan arz açıklarını kapatma ihtiyacını dengelemek zorundalar.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Ham petrol fiyatları, yatırımcların OPEC'in mevcut fiyatları sürdürebilmek için arz ve talebi sıkmayı istediklerini düşünmesi ile birlikte yükseliyor," dedi ve "OEPC + koalisyonu toplantısının sonucu beklendiği gibi çıkarken, üreticilerin Haziran ayında üretim kısıttılarına ilişkin verecekleri nihai karar halen belirsiz" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 1.05 dolar yükselerek varil başına 63.81 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 12:26'da 63.60 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 1.8 ile Nisan başından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. Haziran kontratının vadesi Salı günü sona erecek. Daha aktif işlem gören temmuz kontratı 63.96 dolara kadar çıktı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.02 dolar yükselerek varil başına 73.23 dolara ulaştı. Kontrat geçen hafta yüzde 2.3 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 9.46 dolar oprimli işlem gördü.