Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, talepteki kötüleşmenin sürmesine karşın, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde alınan parasal ve mali tedbirlerin desteği ile risk varlıklarına gelen alımlarla birlikte yükseldi. Fiyatlar haftayı kazançla geçmeye ve son beş haftada ilk haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü varil başına 23 dolara doğru yükseldi ve Şubat ortasından bu yana değerinin yarısını yitirmesinin ardından bu hafta yaklaşık yüzde 2 değer kazandı. Küresel hisse senetleri bu hafta, merkez bankalarının virüsten kaynaklanan darbeyi gidermek için tedbir almaları ve ABD Senatosu'nun dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için hazırlanan 2 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylamasının ardından kısmi bir toparlanma gerçekleştirdi.

Ancak ham petroldeki toparlanma, talepteki kayıp ve OPEC + koalisyonunun dağılmasının ardından arza görülen büyük çaplı artış dikkate alındığında kırılgan görünüyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol talebindeki kaybın günlük 20 milyon varile kadar çıkabileceği uyarısında bulunurken, sektör danışmanlık şirketlerinden IHS Markit, üç ay sonra dünyada petrol depolayacak yer kalmayacağını kaydetti.

ABD, Suudi Arabsitan'dan piyasaya sel gibi petrol akıtma planından geri adım atmasını istiyor, ancak talebin rekor hızda erimesi ile birlikte, Suudi Arabistan ve Rusya'ya baskı yapmak için pencere halihazırda kapanmış olabilir. Goldman Sachs Group Inc., dünyanın bu üç en büyük üreticisi arasında olası bir üretimi kısma anlaşmasının artık muhtemelen çok küçük ve çok geç olacağını kaydetti.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Suudi-Rusya fiyat savaşı artış şimdilerde tamamen konu dışı," dedi ve "Şimdi her şey salgının talebi nasıl etkileyeceği ile ilgili" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 7.7 düştükten sonra yüzde 1.2 yükselerek Singapur saati ile 10:49'da varil başına 22.87 dolara tırmandı. Kontrat önceki dört haftada yüzde 58 çöktükten sonra bu hafta yaklaşık yüzde 2 yukarıda.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günkü yüzde 3.8'lik kaybın ardından yüzde 0.6 yükselerek varil başına 26.50 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.63 dolar primli işlem gördü.