Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Berlin’de gerçekleştirilen toplantıda, ABD'li yetkililerinin Çinli şirket hakkında bir garanti almamasına rağmen, Huawei’nin Almanya’nın beşinci nesil kablosuz ağ sisteminin sağlayıcıları arasından çıkarılması için Şansölye Angela Merkel’e baskı yapıyor.

ABD Dışişleri Müsteşarı Keith Krach’ın başında bulunduğu bir heyet geçen hafta Berlin’e yapılan bir ziyarette Alman yetkililer ile görüştü. Krach, Merkel hükümetiyle yaptıkları görüşmelerin yeni güvenlik önlemleri adına olumlu olduğunu belirtti ama Huawei’nin Avrupa’nın en büyük ekonomisinin 5G ağına parça sağlamasının yasaklanıp yasaklanmayacağı hala bilinmiyor.

ABD yetkilileri Huawei’yi “Çin komunist partisinin gözetleme devletinin bel kemiği” olarak tanımladı ve Almanya’nın Çin hükümetinin tehdidi altında olduğunu belirtti. Krach, Çin Komünist Partisi'nin “varlığının bir tehdit olduğunu” söyledi.

Berlin’de bir grup muhabire, “Parazit ödüle iliştiriliyor, işte Almanya” diyen Krach, sonrasında ABD’nin Almanya’nın aldığı karar ne olursa olsun saygı duyacağını belirtti.

Merkel ise temel pozisyonu olan "Almanya Huawei’yi hedefli bir yasakla dışlamamalı" görüşünden taviz vermeyi reddetti.