Türkiye ve Rusya anlaşmaya rağmen dolar kullanmayı sürdürüyor
Türkiye ve Rusya, iki ülkenin ödemelerde ruble ve liranın kullanımına yönelik anlaşmasına rağmen dolar kullanmayı sürdürüyor
Rusya ve Türkiye, Washington'ın hakimiyetinin kırılmasına yönelik onca konuşmaya rağmen hala büyük ölçüde dolara bağlı.
Rusya Merkez Bankası tarafından bu hafta yayınlanan verilere göre Moskova'nın Türkiye'ye yılın ilk altı ayındaki ihracatının yüzde 83'ü dolarla gerçekleşti. Rusya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatının da yaklaşık yüzde 40'ı dolarla yapıldı.
Ekonominin ABD yaptırımlarından korunması hedefiyle sık sık dile getirilen dolarizasyondan kaçınma çabasına rağmen Rusya, küresel ticari faaliyetlerini ABD parasından uzaklaştırma konusunda yavaş kaldı.
Ankara ile Washington arasındaki anlaşmazlığın derinleşmesi Türkiye'yi Rusya'ya yakınlaştırırken, Türkiye'nin Rusya'dan -ABD yaptırımlarına neden olabilecek- füze savunma sistemi almasıyla sonuçlandı.
Rusya Maliye Bakanlığı'na göre Rusya ve Türkiye, bu ay başında ödemelerde ruble ve liranın kullanımının artırılmasıyla ilgili bir anlaşma imzaladı. Rusya şu anda Türkiye'den yaptığı ithalatın üçte birini rubleyle ödüyor. TL'nin iki ülkenin toplam ticaretindeki payı yüzde 2'nin altında bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağı olan Rusya, genellikle doğal gaz tedarik ederken otomobil ve tarım ürünleri alıyor. Türkiye aynı zamanda ABD'nin diğer ülkeleri dolar fonlamasından uzaklaştırma tehdidine karşı Rusya'nın SWIFT ödeme sistemine karşı geliştirdiği alternatif sisteme de dahil olacak.
Bloomberg News