Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rus petrol ürünlerinin satışıyla ilgili uygulanan yaptırımları genişletmeyi amaçlayan müzakerelerin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarıyla aynı zamana denk gelecek şekilde yakın dönemde sonuçlanacağından emin olduğunu söyledi.

Yellen, Güney Afrika ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Tüm müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerin ortasındayız. 5 Şubat’a kadar anlaşmaya varabileceğimiz konusunda umutluyum” ifadelerini kullandı.

AB yetkilileri Perşembe günü, hizmetlerle ilgili belirleyecekleri fiyat üst sınırını Rus dizeli için varil başına 100 dolar ve daha ucuz yakıt sınıfları için 45 dolar olarak belirleyecek bir plan yayımlamıştı. Yellen, özelikle bu tekliflerin ABD tarafından kabul edilip edilmediği konusunda yorum yapmadı.

G7 ülkeleri ve AB’yi de içeren ABD liderliğindeki ülkelerden oluşan koalisyon, 5 Aralık’ta Rus ham petrolüne blokun ham petrolüyle birlikte çalışan bir dizi kısıtlama getirmişti.

Bunlar deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolünün ithalatını büyük oranda kısıtlarken Rus ham petrolünün 60 doların altında fiyatlandırılmadığı durumlarda dünyanın herhangi bir noktasına sevk edilmesini yasaklamıştı.

Yaptırım Rus tedarikini küresel pazarda tutmayı sürdürürken Rusya’nın ham petrol satışlarından elde etiği gelirin düşmesine yardımcı olmuş gibi görünüyor.

Grubun, bu programı 5 Şubat’ta iki grup rafine Rus petrol ürününü kapsayacak şekilde planladığı ancak henüz fiyat limitlerinin kabul edilmediği belirtiliyor.

Bloomberg kaynaklarına göre varil başına 100 dolarlık üst sınır, dizel gibi ham petrolden daha yüksek fiyattan işlem gören ürünler için geçerli olacak. Kaynaklar, akaryakıt gibi indirimli olanlar için 45 dolarlık daha düşük bir eşik belirleneceğini de sözlerine ekledi. Üye ülkeler arasındaki görüşmeler sırasında rakamların değişebileceği değerlendiriliyor.