Advertisement

Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'ın yeniden yapılandırılması için Türkiye'nin 5 milyar dolarlık kredi sağlayacağını açıkladı. Yeniden yapılanmanın 88 milyar dolara mal olacağı Irak'a en büyük yardımı Türkiye yapacak.

IŞİD'in 2014 yılında Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirmesinin ardından operasyonların düzenlendiği bölgede ekonomi ağır darbe almış, çoğu şirket bölgeden çekilmek durumunda kalmıştı.

Türkiye, Irak şirketlerinin en büyük yabancı hissedarı konumunda bulunurken Türkler bölgede enerji, inşaat ve altyapı sektörlerinde oldukça aktif. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 12 milyar dolar seviyesinde ve Irak, Türkiye'nin en büyük 5 ihracat pazarından biri.

Türk şirketlerinin gözünü diktiği bir başka alan ise petrol..Boru hattı projelerini konuşmak üzere bu hafta Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi, Türkiye'ye geldi.

Hatırlanacağı üzere, geçen hafta Irak hükümetinin, enerji ve petrol boru hattı inşası konusunda bazı Türk şirketlerine mektup göndererek yeni petrol boru hattı projesine daveti basında yer bulmuştu. Yeni boru hattı Kerkük-Ceyhan hattında zarar gören eski boru hattının yerine inşa edilecek.

Önümüzdeki dönemde Türkiye-Irak ilişkilerinin güçleneceği aşikar. En büyük yardımın Türkiye'den gidecek olması da bu güvenin
göstergesi. Söz konusu yardım, düşük faizli kredi ve yatırımlar yoluyla yapılacak. Bu tutardan hangi şirketlerin ne ölçüde yararlanacağı ise belirsiz. Konuştuğumuz Irak'ta faaliyet gösteren Türk şirketlerinin temsilcileri, Irak'ta ihalelerin ağırlıklı olarak yabancı şirketlere verildiğinden dert yanıyor. Ayrıca iş dünyası, Irak'taki ihalelerden Türk şirketlerinin pay alması için şerh konulmasını talep ediyor.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, önümüzdeki dönemde Türk şirketlerinin bölgede daha aktif olacağını ve paketten ağırlıklı olarak inşaat, altyapı, üstyapı ve enerji sektörlerinin yararlanacağını belirtti. Bölgede 5 akaryakit istasyonuyla faaliyet gosteren KADOİL Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise, Türkiye'den Irak'a gidecek kredinin Türk firmalara kullandırılması yönünde adım atılmasını istiyor.