Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filipinler Merkez Bankası Başkanı Benjamin Dionko, "hayatta bir kez olacak" koronavirüs krizi karşısında duyulan koordinasyon ihtiyacından dolayı bankanın hükümete daha fazla borç vermeye hazır olduğunu belirtti.

Dionko'nın açıklamaları öncesinde, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 165.5 milyar peso (3.4 milyar dolar) tutarında bir pandemi destek paketini onaylamıştı. Yasalar halihazırda hükümete bir miktar borç vermiş olan Bangko Sentral ng Pilipinas'ın -Dionko'nun açıklamasına göre 282 milyar pesoluk- kredi genişlemesine imkan veriyor.

Dionko, Pazartesi günü Bloomberg International'a yaptığı yazılı değerlendirmede "Bu eşi benzeri görülmemiş, hayatta bir kez olacak pandemi hükümetin tam kapsamlı yaklaşımını gerektiriyor. Bu nedenle kaçınılmaz olarak parasal ve mali otoriteler piyasayı sakinleştirmek, işletmelere yardım etmek ve Kovid-19 ile ilgili harcamalar da dahil olmak üzere hükümetin faaliyetlerini finanse etmek için el ele çalışmalı." dedi.

Filipinlerde söz konusu yeni yasa geçerken, diğer Asya merkez bankaları pandemiden dolayı artan hükümet açıklarını fonlama baskısı altındalar. Endonezya MB 27 milyar dolarlık tahvili "bir defalığına" doğrudan hükümetten almayı kabul etti. Ancak Endonezya MB Başkanı Joko Widodo yakın bir zamanda 2022'ye kadar olan bütçe açıklarının finansmanında bankanın yardımına ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Piyasalar, gelişen ülke merkez bankalarının pandemiye yönelik acil durum tahvil alımlarını şimdiye kadar olumlu karşıladı. Bununla birlikte S&P Global Ratings'in Pazartesi günkü raporunda, Filipinler de dahil olmak üzere merkez bankalarınca borcun parasallaşmasının sürmesi durumunda yatırımcı güvenin sarsılabileceği uyarısı yer aldı.