Advertisement

Son yıllarda deneyimlemeye başladığımız ve gün geçtikçe hızlanan yeni müşterilerin dijital kanallardan kazanılması eğilimi gün geçtikte daha da popüler hale geliyor.

1990 larda internetin hayatımıza girmesi ile önce e-posta sağlayıcımıza, sonra e-ticaret şirketlerine dijital müşteri olmanın kolaylığını yaşamaya başladık. İlk zamanlarda müşteri numarası ve resmi kimlik numaraları ile başlayan kullanıcı adı tercihleri e-posta adresimiz ve mobil telefon numaralarımızla basitleşti. Basit ve kolay tahmin edilebilen şifrelerden oluşan güvenlik önlemleri giderek zorlaşan ve tahmin edilemeyecek şifre önerileriyle gelişti.

Günümüzde mevcut bir hesabımızla bir başka hesabı açabilmek, böylece daha hızlı ve pratik hesap açılışı tecrübeleri istiyoruz. Bugün büyük teknoloji şirketlerinde sahip olduğumuz hesaplarla yeni bir dijital üyelik başlatabilir, hesap açabilir olduk.

Finans sektöründe ilk örneklerini kripto para Borsaları sayesinde gördüğümüz dijital müşteri hesap açılış süreçleri gün geçtikçe daha da gelişmekte. Bugün her sektörde tüm şirketlerden dijital hesap açılışı bekliyor, dijital müşteri olmak istiyoruz.

Müşteriyi Tanımak (KYC)

Dijital hesap açabilmek bir diğer deyimle dijital müşteri olabilmek müşteri için basitlik, hız ve kolaylık olarak görünmekle beraber, finansal kurumlar için çok daha fazlasını ifade ediyor. İşin içinde para geçen her işte olduğu gibi finansal kurumlar için bilgi güvenliği ve müşteriyi tanımak öne çıkıyor. Müşteriyi tanımak derken, hesap açılış kriterlerine uygun, doğru müşterinin kabulü uygun olmayanların uygun bir dilde bilgilendirilmesi önem kazanıyor. Müşterinin yaşı, ülkesi, geliri vb birçok detay finans sektöründe hesap açılışları için karar noktası olarak öne çıkıyor. İşte bu nedenle dijital kanallarda resmi kimlik belgelerinin doğruluğu ve gerçekliği anlamak, müşterinin biyometrik verileri ile gelişen yapay zekâ ve biyometrik teknolojiler ile dijital müşteri edinme işlemlerimizi hızlı, basit ve güvenli bir şekilde yaparken, dijital müşteri doğrulama ihtiyacını da çözmüş oluyoruz.

Dijital müşteri edinim sürecinin kurumlar için önemi


Müşteriyi tanıma (KYC) süreci kurumun müşteri ile kurduğu ilk ilişkidir. Müşterinin bu süreci gerçekleştirirken deneyimin akıcı, hızlı ve basit olması çok önemlidir. Kurumların müşteri talep ve isteklerini karşılarken aynı zamanda arka planda tüm kontrolleri gerçekleştirebilecek yetkinlikte bir çözümleri olması gerekir.

Müşteri dijital olarak müşteri olma sürecini başlattığında, planlanan akışa uygun olarak gönderilen dokümanlar için ilgili kurumların arka planda belgelerin gerçek ve güvenilirliği hakkında karar verebiliyor, müşteriye geri bildirim yapabiliyor ve aynı zamanda bu verileri doğru bir şekilde depolayabilir yetkinlikte bir çözüm ile hizmet sunuyor olması gerekmektedir.

Özellikle geleneksel süreçlerin sebep olduğu engellerin aksine, kurumların dijital araçları ile müşteri kabulü ile insan gerektiren iş yükleri azaltmalıdır. Ayrıca kurumlar daha akıllıca yönetilen kolay süreçler geliştirerek yeni müşterinin hayatını kolaylaştırmayı, işlem süresini kısaltmayı çok önemsemelidir. İşte bu nedenlerle dijital müşteri edinimi sağladığı avantajlarla orta ve uzun vadede kurumlar başarısı için çok önemlidir.

Dijital müşteri beklentilerini karşılayan kurumlar

Dijital müşteri kazanmak ve her işlemde doğrulamak sadece bir teknolojik yenilik değildir. Birçok teknolojinin (yapay zekâ, biyometri / yüz tanıma, NFC, OCR ve güvenli video görüşme) birleşmesi ile oluşturulan güvenli bir süreç tasarımıdır.

Günümüz dijital müşterilerinin hızlı, kolay ve güvenli hizmet talebi nedeniyle bu süreç kurumların dijital stratejilerinin önemli bir parçası, özel olarak geliştirilmiş bir müşteri deneyimi olmalıdır. Kurumlar zaman içinde değişen teknoloji ve müşteri taleplerine uygun olarak dinamik ve esnek bir çözüm ile müşteri deneyimini her zaman ilk sırada tutmalıdır.

Uzaktan yeni dijital finansal müşteri edinme süreçleri sadece yasal gerekliliklere uygun olmakla kalmamalı, aynı zamanda kurumların verimliliği ve müşterilerin güvenliği için de dikkatle planlanmalıdır.

Özetle dijital müşteri kabulü doğru teknolojiler ve süreçlerle etkili bir şekilde yönetilirse değerli rekabet avantajları yaratır. Bu nedenle yeni süreçlerle iş modellerinin yenilendiğini ve dijital müşteri için rekabetin henüz başladığını söylemek yanlış olmaz.