Advertisement

Merkez Bankası Ağustos ayında başlayan faiz artış adımlarına Ocak ayı itibariyle ara verdi. TCMB fiyat istikranı ilk sıraya koyarak, yükselen enflasyonu kontrol altına almak adına son 5 ayda yüzde 8,25 olan politika faizini her ay kademeli olarak artırarak yüzde 17 seviyesine kadar yükseltmişti. Son toplantıda ise piyasa beklentisine paralel olarak politika faizi değiştirilmedi.

Sözlü yönlendirme faiz artışı kadar etkili oldu mu?

Her ne kadar faiz artış yönünde adım atılmasa da TCMB’nin metinde ilk defa vade ve projeksiyon vermesi piyasa nezdinde açık ve doğru bir iletişim politikası olarak yorumlandı.

Aşağıdaki paragrafta da görüldüğü üzere Ocak ayı para politikası metninde “uzun bir müddet” ve “ilave parasal sıkılaşma” mesajı ile TCMB’nin kısa vadede faiz indirimlerine başlamayacağı ve enflasyonu önceliklendirmeye devam edeceği sinyali net bir şekilde verilmiş oldu.

“2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.”

Öte yandan enflasyon beklentileri için kur stabilizasyonu ve kredi talebinde daralma enflasyonu düşüş yönünde desteklerken; küresel çapta yükselen gıda ve emtia fiyatları ile yüksek faizin etki fonksiyonunun zaman alması enflasyonda kısa vadede yüksek seyrin devam edeceğini gösteriyor. TCMB’nin bu belirsizliği masada tutarak, 2018 yılından bu yana ilk defa faiz artırım sürecinde bile daha fazla sıkılaştırma sinyali vermesi, kredibilitesinin güçlenmesi olarak yorumlandı. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek 2021 yılının ilk enflasyon raporunda “ uzun bir müddet” ifadesinin hangi vadeye kadar olduğu ve faiz indirimi için ikinci yarıya kadar beklenip beklenmeyeceği ipucu aranacak.