Advertisement

Yılın ilk ayında turizm cephesinden gelen olumlu veriler moral verdi.

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ocak'ta yüzde 38,48 artışla 1,46 milyon kişi oldu. 2016-2017 yıllarında güvenlik endişeleri nedeniyle yaşanan darboğazın ardından sektörde toparlanma Mayıs ayı itibariyle başlamıştı. Konuştuğum turizm sektörü temsilcileri, geçen yıl ilk 4 ayın oldukça kötü gittiğini dolayısıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaşanan yüzde 38'lik artışın net bir gösterge olmadığını savunuyorlar. Yani toparlanmanın kalıcı olup olmadığını anlamak için Mayıs sonrası verilere bakmak gerekiyor.

Turizmcilerin en büyük şikayeti, son dönemde oda ücretlerinde meydana gelen düşüştü. Fakat Ocak ayı verileri, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek artış oranını Türkiye'nin kaydettiğini ortaya koymakta..

Türkiye Otelciler Birliği verilerine göre, Ocak'ta otel dolulukları da yüzde 28.6 artışla yüzde 60.6'ya yükseldi. Ortalama günlük satılan oda bedeli 60.1 Euro olarak 2017'ye göre yüzde 10.4 artış gösterdi. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 42.1 artış yaşandı ve 36.5 Euro olarak ölçüldü. Ocak 2017’de bu rakam 25.6 Euro olmuştu. 

İSTANBUL'DA ODA FİYATLARINDA YÜZDE 12'LİK ARTIŞ

İstanbul’da hem doluluklardaki hem fiyatlardaki yükseliş Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Hatta Avrupa’da Ocak 2018’de doluluk oranlarında en yüksek artışı yaşayan destinasyon yüzde 43.5’lik artış oranı ile İstanbul oldu. İstanbul’da ortalama günlük satılan oda bedeli 72.5 Euro olarak, 2017'ye göre yüzde 11.5’lik bir artış gösterdi.

İSTANBUL YÜKSELİRKEN ANTALYA KAN KAYBEDİYOR

İstanbul'da işler iyi gitse de Antalya'da durum pek parlak değil.. Türkiye ortalaması ve İstanbul’da fiyatlar yükselirken, Antalya’da oda fiyatlarında yaşanan düşüş dikkat çekiyor.

Antalya'da ortalama günlük satılan oda bedelinin 44.9 Euro’dan 43.7 Euro’ya düşmesi en büyük göstergesi.

AVRUPA TOPARLANIYOR, TURİZMCİLER UMUTLU

Avrupa pazarının toparlanmaya başlaması olumlu. Avrupa'daki turizm fuarlarından iyi haberlerle dönen turizmciler umutlu. Diğer yandan son iki yılda oldukça ivme kazanan İran, Türkiye için kaynak pazarlar arasında bulunuyor. Hatta İranlıların para taşıma problemini aşmak için bankalarla görüşülmeye başlanmış. Pazar çeşitliliğini sağlamak adına dört yana koşan turizmciler, Türkiye'ye direkt uçuşların sınırlı olduğu bölgelerle uçuş sayısını artırmak için çalışma içerisindeler..