Advertisement

İstanbul'un bazı bölgelerinde konut fiyatları üzerindeki baskı sürüyor. Özellikle kentsel dönüşümün en fazla yaşandığı bölgeler, konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği bölgeler olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta konut piyasasının nabzını tutmak için Bağdat Caddesi'ndeydik. Bir zamanlar lüks perakendenin merkezi olan bölgede, şantiye çalışmaları nedeniyle nefes almak bile zorlaşmış. Kentsel dönüşümün hızlı  ilerlemediğini söylesek yanlış olmaz. Bağdat Caddesi'nde 5 bin binanın yenilenme çalışması devam ediyor.

Bölgedeki arz fazlası, bazı projelerin yarım kalmasına neden olmuş. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu'na 'En çok fiyat düşüşü hangi bölgede?' diye soruyoruz.."Caddebostan, Suadiye, Erenköy, Kadıköy, Fikirtepe, Göztepe" yanıtını alıyoruz. Neredeyse 2 senedir bu bölgede tablo aynı, fiyatlarda toparlanma yok. Bazı konut sektörü temsilcilerinin arz fazlası endişelerini anlamak bu bölgeyi irdelemekten geçiyor.

Bölgede fiyatlardaki düşüş neredeyse yüzde 40'a yaklaşmış.  Fikirtepe'de metrekare fiyatları 9-10 bin liralardan 6-7 bin liralara gerilerken, Bağdat Caddesinde 12-15 binlerden 8-10 bin TL'ye gerilemiş.

"Firmaların kar marjı yüzde 20-30 ama O da eridi, şu an maliyetine satıyoruz" diyen Tavukçuoğlu'na göre, konut almak için en doğru zaman..Tabii nakdi olana. Malum 9 yılın zirvesine tırmanan konut kredi faiz oranları, vatandaşın alım kararını ötelemesine neden oluyor.

CADDE'DE KONUTTA GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ TARİHİN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay, Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı aksında konut geri dönüş süresinin 37 yılla tarihin en yüksek seviyesine çıktığını söylüyor. Atalay'a göre, inşaat maliyetlerindeki artış, daha fazla fiyat düşüşünü tolere edebilecek durumda değil. Hatta Atalay, konut fiyatlarının biraz daha aşağı gitmesinin çoğu konut şirketini iflasa sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Peki İstanbul'un diğer bölgelerinde konut yatırımının geri dönüşünde tablo nasıl? TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan Mart ayı markalı konut piyasası raporuna göre geri dönüş süresi en uzun olan bölgeler sıralamasında Kadıköy aksını 35 yılla Mecidiyeköy, 32.6 yılla Fikirtepe, 30.8 yılla Ataköy-Zeytinburnu ve 30.5 yılla İstinye-Tarabya aksı takip ediyor.

Krizi fırsata çevirmek isteyenler, kenarda köşede parası olanlar için bu dönem konut almak için en doğru zaman olabilir.