Advertisement

Borsa İstanbul, özelleştirmeye hazırlanmak amacıyla B ve C grubu hissedarlarının imtiyazlarını sıfırlıyor. Yapılan değişiklikle tek tip hisse senedi olacak.

Yüzde 51'i varlık fonunda kalmak üzere yüzde 35'e yakın payın halka arzına hazırlık için bu adım atılacak.

Uzun bir süredir Borsa İstanbul'un halka arzı gündemdeydi. Düşük değerlemeler nedeniyle halka arz ertelenmek durumunda kalmıştı. Geçtiğimiz yıl Nasdaq'ın çıkış opsiyonunu kullanarak çıkış kararı almasının ardından Türkiye Varlık Fonu'nun Borsa İstanbul'daki payı yüzde 80,6'ya çıkmıştı. Mevcut durumda Borsa İstanbul'da TVF'nin yüzde 80,6, EBRD'nin yüzde 10, aracı kurumlar, bankalar, kıymetli maden ve döviz şirketleri ile diğer şirketlerin yüzde 5,8, TSPB'nin yüzde 1,30 oranında payı bulunuyordu.

Yapılacak değişiklik sonrası, Türkiye Varlık Fonu'nun payı yüzde 51'e düşecek, hükümet 2 yeni üye atayacak. Bu hafta Resmi Gazete'de yer alan açıklamaya göre, SPK,borsalar ve piyasa işletici ortaklıklarına, yönetim kurulu üyelerinin en az üçte birinin sermaye piyasalarında mesleki deneyime sahip olması şartı getirdi. Borsa yönetiminde yer alan TSPB üyelerinin yerine atanacak 2 üyenin, sermaye piyasalarında 10 yıllık mesleki deneyim sahibi olması gerekiyor.

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), 2015 yılında Borsa İstanbul yönetimiyle ortaklık anlaşmasına imza atmış ve 2021'e kadar Borsa İstanbul hissedarı olacağını garanti etmişti. Halka arzdan sonra 36 ay içerisinde yüzde 10'luk payın yarısını ellerinden çıkarma haklarının olacağını ancak yüzde 5'ini 2021'e kadar ellerinde tutma taahütü bulunuyordu.

Borsa İstanbul, EBRD'ye yüzde 10’unu Mayıs 2015'te 120 milyon dolara satmıştı. O günkü dolar kuru 2.5 seviyesindeydi. EBRD'nin çıkışında fiyat konusunda anlaşma sağlanmasıyla birlikte çalışmalara hız verilecek.

Bugünkü kur ile yapılan hesaplamalara göre Borsa İstanbul'un EBRD'ye hisse başına satışı 15 TL’ye denk geliyor. Kaynaklar, geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul'un küçük aracı kurumların elindeki hisseleri 9.5 TL'den alma yönünde bir karar aldığını, yeniden hesaplama yapıldığında borsanın değerinin görece düşük kaldığını belirtti. Borsa İstanbul'un 2015 yılında değeri 1 milyar 200 milyon dolar seviyesindeydi. 

Kaynaklar, hisse satışı, blok satış seçeneklerinin masada olduğunu kaydederek İslami Kalkınma Bankası'nın yanısıra Çin ve Katar'a blok satışın düşünüldüğünü söyledi.

12 Nisan'da yapılacak Borsa İstanbul Genel Kurulu'nda söz konusu değişikliğin görüşülmesi bekleniyor.