Son yılların en önemli TCMB faiz toplantısı geride kaldı. Ve Merkez, piyasanın fiyatladığı 100 baz puan faiz artışının aksine, faizleri sabit bıraktı.

Peki şimdi ne olacak.

Öncelikle yabancı karar sonrası elbette satış tarafında. Çünkü seçimler sonrasında TCMB’nin nasıl davranılacağına fazlasıyla önem atfediliyordu. Bu konuda ilerleyen vadede çokça yazılıp çizilecektir. Yeni dönemde, bağımsızlık kaygılarını dindirme adına bir fırsat vardı. Ve o fırsat kaçtı. Yabancı böyle düşünüp ona göre fiyatlama yapacaktır.

Lakin biz kendimize ekonomimize bir kere daha bakalım. İki konu mühüm, büyüme ve enflasyon.

TCMB bugün, ben zaten uzun süredir faiz artırıyorum, yılbaşından bu yana 500 baz puan artırdım, artık biraz da maliye politikasından beklenen destek gelsin demiştir. Gelir mi? Seçimler var, ağustos ödemeleri var, en azından 3-5 ay çok zor gözüküyor açıkçası. Ama iyimser tarafta yer alıp belki OVP’den ya da yeni dönem ekonomi stratejisinden birşeyler çıkabilir. Bekleyip göreceğiz.

Enflasyon ne olur. Maalesef bu şartlar altında öyle piyasanın beklediği gibi enflasyon Temmuz Ağustos zirve yapar %16-17 demek çok zor. Hem kur yükseliyor, hem de enflasyonun içindeki bazı faktörler, beklentiler gibi, bir tur daha bu süreci olumsuz beslemekte. Trend göstergelri bize %16-17’den daha yukarısını da işaret etmekte. Aşağıda TCMB’nin sunumlarında paylaştığı, mal enflasyonu trendine dair grafik mevcut. Toplam enflasyon eğilimi hali hazırda %17’yi işaret ederken, mal enflasyonu eğilimi %20’leri aşmakta.

Kaynak http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Banka+Hakkinda/Yatirimci+Iliskileri/Temel+Ekonomik+Gelismeeler/


Peki büyüme. Maalesef halihazırda piyasada yapılan büyüme tahminleri iyimser. OECD’nin öncü göstergeleri, ki 6 aya yakın gecikmeli çalışır; yani Mayıs verisi 10. 11.  ayı işaret eder yaklaşık. Bu verilere göre Nisan/Mayıs ayında yıllık bazda ekonomik daralma işaretleri başlamış durumda. http://www.oecd.org/sdd/leading-indicators/composite-leading-indicators-cli-oecd-july-2018.htm. Aşağıdaki grafikte OECD öncü göstergelerin Türkiye için hızlı bir yavaşlamayı işaret ettiğini görebiliriz.

Dolayısıyla olay yalnızca 3Ç18 baz etkisi şeklinde vuku bulmayabilir. Kaldı ki var olan ortamda yalnız kalmış bir TCMB bugün 100 baz puan artırsa dahi etkinliği sorgulanmalı idi.

Hem zamanlamalar da hata yapıyoruz. Hem de ekonomideki gidişatı doğru analiz etme de eksiklerimiz var. Dolayısıyla varolan politika karışımının düzeltilmesi adına her gün ayrı bir vakit kaybı. Hızlanmalıyız. Hele ki bu TCMB kararının ardından, özellikle maliye tarafında. 

Advertisement