Advertisement

Haftaya Pazartesi Ekim ayı enflasyonu açıklanıyor. Daha önce %1.5-2 olan enflasyon beklentisi, dün %3.5 gelen İTO enflasyonunun ardından yukarı revize edilerek %2-2.5’larda oluşmuş durumda. Geçen yıl Ekim ayında enflasyon aylık %2 idi, dolayısıyla piyasanın beklediği gibi %2.5 gelen bir enflasyon yıllık rakamı önceki %24.5’tan %25’e yükseltiyor.

Ekim aylarında TUIK enflasyonu ile İTO enflasyon ilişkisi oldukça kuvvetli. Hemen hemen benzer gerçekleşmeler görmekteyiz. Bu sebepten de piyasa dünkü İTO verisinin ardından beklentilerini bir miktar yukarı revize etti. Fakat Ekim ayında yapılan ve genele yayılmış olan indirim kampanyası bu hesabı zorlaştırmış durumda. Bilemiyoruz. Dolayısıyla birebir İTO’ya yakın bir rakam beklenmemeli. Öte yandan birbirinden çok ayrışmış iki veri de piyasada sorgulanmaya açık olur. Bunlar Pazartesi enflasyon açıklanırken piyasa açısından karşılaşmamız muhtemel riskler.

İTO verisi (Turuncu) TÜİK verisi (Sarı)



Yine de, bu tarz kısa vadeli öngörülere takılmamakta fayda olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz Ekim Kasım Aralık aylarında, hem iç talepteki daralma hem de enflasyonla mücadele etmek adına geçici adımlar atılıyor. Son gelen ÖTV indirimleri de bu kapsamda elbette enflasyonda düşürücü etki yaratacaktır. Manşet enflasyonda yaklaşık 1.5 puan civarında geçici bir düşüş görmemiz muhtemel. Yani %25 ise enflasyonumuz bunun %23.5’a yaklaşması muhtemel. Ki TCMB ve piyasa yılsonu tahmini de tam bu noktada.

Asıl konsantre olmamız gereken hesap ise, 2019 ilk ve ikinci çeyrekte nasıl bir enflasyon tablosu göreceğimiz. TCMB enflasyon raporuna da baktığımızda 2019 ikinci çeyrekte enflasyonun, bugünkü seviyesine kıyasla, bir miktar daha yükselme ihtimali olduğunu görüyoruz. Hesap yaparken de çok fazla bilinmeyen denkleme girmiş durumda.


- Benzin üzerinde, kamunun ÖTV ayarlaması ile destek verdiği ve benzin fiyatını sabitlediği eşel mobil sistemi uzar mı – planlandığı gibi 2018 sonu mu?

- Elektrik dogalgaz zammı yılsonuna kadar yok, Marta uzar mı?

- Son vergi indirimleri planlandığı şekilde sadece iki aylık mı? Devamı gelir mi, gelirse bütçe ne olur. 2018 sonunda biterse, ilk çeyrek enflasyon ne olur.

 

Tüm bu yılsonu indirim süreci, ya da verilen vergi destekleri vs kalkınca ne olacak... gibi pek çok soru var gündemde. Dolayısıyla 2-3 aylık enflasyon hikayesinden ziyade, bir miktar daha uzağa bakarak hesap yapmakta fayda var.

Son bir konu, enflasyonla mücadele ederken, maliye politikasını dizayn ederken,  piyasalarda haklı ya da haksız sorgulamalara izin verecek algı bozulmalarını da çok dikkatli yönetmek gerekiyor. Özellikle de, piyasaların “burada koordinasyon yok” hikayesini  satın almaya bu kadar müsait olduğu dönemlerde. Risk almamak lazım sanki.