Advertisement

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha tamamlıyoruz. 2021 yılının son günlerini yaşadığımız şu zaman diliminde geçmişe baktığımızda, birçok uygulamanın veya yasal düzenlemenin hayata geçtiğini söyleyebiliriz. Bu uygulamaların bir kısmı şüphesiz gümrük ve dış ticaret alanında oldu.

2021 yılında gümrük ve dış ticaret alanındaki temel gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedik.

Kovid-19 tedarik zincirini olumsuz etkiledi

Geçtiğimiz yılın değişmeyen gündemi Kovid-19 oldu dersek hata yapmamış olacağız. Yaklaşık iki yıldır devam eden salgın, sağlık sorunu olmaktan çıkıp, adeta küresel bir tedarik zinciri sorunu halinde geldi.

Salgın nedeniyle, özellikle hammadde tedarikinde ciddi sorunlar yaşandı. Hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar üretimde aksamalara yol açtı. Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizinin temelinde; Kovid-19 nedeniyle talebi artan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi tüketici elektroniği olduğu belirtiliyor.

İhracat ekonomik modelimizin merkezi oldu

2021 yılının gümrük ve dış ticaret gündem konularının en önemli maddesi ihracat oldu. Özellikle ihracattaki artışların üretime ve istihdama katkısı vurgulanıyor. Son göstergelerde ihracatımızın artığı gözlemleniyor.

Değişen kurlar Türk ürünlerine olan ilgiyi artırdı ve Türk ürünleri fiyat avantajına sahip oldu.Bu gelişmeler neticesinde Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nde işlem gören ihracat beyannamesi sayısı 1 milyonu aşarak bu alandaki rekor kırıldı.

Made In Turkey tarih oldu

4 Aralık 2021 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 2021/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ülkemizde üretilen ürünlerde Made In Turkey ibaresi yerine Made In Türkiye ibaresinin kullanılacağı belirtildi.

Bu yöndeki düzenleme ile ihraç ürünlerimiz üzerindeki Türkiye markasının güçlendirilmesi ve bilinirliğinin artırılması amaçlanıyor.

Ticaret savaşlarına (şimdilik) ara verildi

ABD Eski Başkanı Donald Trump döneminde başlayan ve ticaret savaşı olarak adlandırılan ek gümrük vergileri nedeniyle küresel ticarette daralma yaşandı. Son olarak, ülkemizin de uyguladığı dijital hizmet vergisi nedeniyle yeni bir dış ticaret savaşının eşiğine gelindi.

Ülkemizin de uyguladığı dijital hizmet üzerinden tahsil edilecek vergilere karşılık ABD’nin uygulayacağını belirttiği ek gümrük vergileri müzakereler neticesinde hayata geçirilmedi.

Gümrüklerdeki kolaylıklar artırıldı

Özellikle pandemi ile birlikte tedarik zincirinde yaşanacak aksaklıkların önüne geçilmesi amaçlanarak gümrüklerdeki kolaylıklar artırıldı. Varış öncesi gümrüklemenin kullanım alanı genişletilerek gümrüklerdeki beklemelerin önüne geçilmeye çalışıldı.

Ayrıca gümrüklerde en fazla kolaylığı sağlayan yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip şirket sayısı 592 olarak kayıtlara geçti. İthalatta ve ihracatta yerinde gümrükleme uygulamalarına geçiş ile şirketlerin kendi tesislerinde işlem yapmaları sağlandı.